Můj čas na kafíčko

5 jasných vět manipulátora

Psychopati jsou sociální dravci. Využijí svého kouzla, aby získali prospěch.

Zpočátku se chová velmi mile a předstírá, že je ten, koho hledáte. Velebí vás málem jako bohyni. Jakmile vás má ale v hrsti, udělá z vás nejistou hromádku neštěstí.

Když slyšíte slovo psychopat, možná se vám vybaví Hannibal Lector z filmu Mlčení jehňátek. Jenže typický psychopat se nedopouští fyzického násilí a nesedí ve vězení, ale pohybuje se mezi námi.

Předstírá, jak je milý, a využívá svého kouzla, aby získal, co si přeje. Změní svou osobnost, jen aby ze sebe udělal někoho, kdo by vás zaujal. Nejprve vás vynáší do nebes, to však netrvá dlouho, protože ho všechno rychle omrzí.

Má touhu ovládat

Je to patologický lhář a stylizuje se do věčné oběti. To brzy zjistíte a ocitnete se ve strašlivém zmatku. Krk se stahuje, do tváří se žene krev a do očí slzy. Cítíte bezmoc, pocit křivdy, ponížení, sklíčenost, stud… A nevíte proč.

Vždyť poznámka, na kterou takhle reagujete, byla zdánlivě nevinná. Jenže si svou reakci nedokážete vysvětlit, a tak začínáte obviňovat sama sebe, neboť se vám zdá, že na takové pocity nemáte nárok.

Jestliže se však opakují, pak máte nejspíš co do činění s manipulátorem, pro nějž je typická absence lítosti či soucitu a touha lidi ovládat. Na jaké věty si dejte pozor?

Často se jeho slovní agresivita výmluvně propojí s gesty.

1. Jsi moc přecitlivělá

Zahrne vás záplavou chvály a brzy nato si vás přestane záměrně všímat, aby zjistil, co vy na to. Jestliže zareagujete, obviní vás z přecitlivělosti.

Bude vás urážet, ponižovat a kritizovat, obvykle jakoby žertem, a přitom ustavičně posouvat vaše hranice, dokud se nevzbouříte. V ten moment jím vyprovokovanou reakci obrátí proti vám.

2. Jsem nevinný a ty paranoidní

Jeho cílem je vnuknout vám pochybnosti o vlastní intuici. Proto ve vás neustále vyvolává neklid. Schválně dělá věci, které vás dostanou na pokraj paranoii.

Například před vašima očima flirtuje s jinými ženami. Když se ho na to zeptáte, obviní vás, že je nevinný málem jako slovo Boží a vy jste hysterická a žárlivá. Měsíc nato ale vyjde najevo, že vás s dotyčnou podváděl.

3. Ušetři si ta svoje dramata

Neustále vás vystavuje vypjatým situacím, a jakmile na ně reagujete a projevíte nejistotu či obavy, obviní vás a prohlásí, že stále něco hrotíte, což on nesnáší. Přitom chce, abyste se cítila špatně, že jste si vůbec dovolila reagovat na jeho chování.

Své chování, kterým vás zraňuje, ale měnit nehodlá. Záhy zjistíte, že kolem něj je neustále daleko více dramat, než se vyskytuje v blízkosti kohokoli z vašich známých.

4. Špatně mě chápeš

Schválně vás provokuje. A když reagujete, všechno překroutí a obviní vás, že jste si to špatně vysvětlila. A často popře, že něco podobného vyslovil. Říká se tomu „gaslighting“, to znamená, že schválně řekne, nebo udělá něco jen proto, aby vás mohl obvinit, že jste mu špatně rozuměla.

Samozřejmě že jste mu rozuměla správně. On se jen pokouší vás přinutit začít pochybovat o svém zdravém rozumu. Pokud se vás snaží znejistit ohledně vaší intuice, znamená to, že pro něj představuje problém.

Chce totiž psychicky rozvrátit kohokoli, kdo může ohrozit jeho iluze o normálním životě. Když se pokouší začít svou hru s vaším rozumem, je to nepřímá pochvala vaší schopnosti poznat, že s ním není všechno v pořádku.

5. Jsi stejná jako ostatní  

Až když už se všechno sesouvá do pekel, dojde vám, že manipulátor udělá cokoli, aby vás přivedl k šílenství. Podle manipulátora jsou všechny jeho expartnerky blázni, žárlivky, alkoholičky...

Když se mu to hodí, všechno otočí a začne se dovolávat těch lidí, které před vámi ještě nedávno zatracoval. Načež i vás smete do onoho „pytle bláznů“ a opakuje nekonečný kolotoč idealizace a shazování.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden