Můj čas na kafíčko

Tíží vás „syndrom podvodníka“?

Pocit, že nejste v ničem dost dobrá a že jakýkoli váš úspěch je jen šťastnou shodou okolností, trápí hodně žen. Jak se takového „syndromu podvodníka“ zbavit?

Ty z nás, které o sobě věčně pochybují, v sobě mají tzv. syndrom podvodníka. Tyto pochybnosti nemají žádný reálný základ, ostatní je mohou i chválit, ale pocit nedostatečnosti vzniká výlučně v jejich hlavě. Mají totiž pořád obavy, jestli patří do role, ve které jsou.

Co vše se vám už povedlo?

V práci se bojí, že nejsou dost kvalifikované na svou pozici, ve vztazích mají pocit, že jejich partner může mít někoho lepšího, a v rodičovství se podceňují a bojí se, že nejsou dost dobré matky, a dostatečně si nevěří.

Pokud se to týká vás, poradíme vám, jak se se syndromem podvodníka vyrovnat: Pokud o sobě začnete pochybovat, snažte se na své vtíravé myšlenky najít protidůkazy. Zapojte detektiva ve své hlavě a snažte se si s jeho pomocí dodat sebevědomí.

Ohlédněte se do minulosti a najděte situace, které neoddiskutovatelně dokazují, že jste dobře právě tam, kde máte být. Sepisujte si pravidelně i seznamy svých úspěchů, které vám dodají sebevědomí a sebejistotu.

Zkuste psychologickou metodu

Vytvořte si seznam se třemi sloupci. V prvním napište věci, ve kterých si nevěříte. V druhém napište věci, které vám docela jdou. A ve třetím činnosti, v nichž jste velmi dobrá. Připomenutí úspěchů vám pomůže snížit pochybnosti o sobě samé.

Důvěřujte procesu a snažte se na věci dívat co nejobjektivněji. Nic se ale nezmění hned a získat patřičnou sebedůvěru chce jistý čas. Důležité je také naslouchat, jak vás vidí a oceňují i vaši blízcí.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden