Můj čas na kafíčko

Jsme spolu, či spíš proti sobě?

Kdy věčné rozepře, slovní souboje a hádky vztah zničí, a kdy ho naopak umí posílit?

Občasné hádky mohou vztahu prospívat. Páry, které se občas „chytnou“, jsou šťastnější než ty rádobyidylické. Jsou tedy sváry cestou k pevnějším vztahům?

Pokud partneři nedávají průchod svým emocím, může to v dlouhodobém horizontu vést k nárůstu napětí a celkové nespokojenosti.

Hádky mírní stres

Máte pocit, že potlačováním vlastních pocitů děláte pro sebe i partnera to nejlepší? Jenže nevyjádřené emoce vedou jen k většímu napětí a kumulují se. Postupem času se mohou rozvinout v pocity úzkosti či deprese.

Občasná náruživá diskuse s partnerem tak může ulevit od nahromaděného napětí. Zdravý argument přináší do vztahu určitou vášeň. Pokud jsou po konfliktu partneři navíc schopni se opět udobřit, posiluje to i jejich vzájemnou důvěru.

Cítíte, že by se chtěl udobřit? Tuhle chvilku nepropásněte...

Ukazují, že se trápíte 

Hádky partnerovi ukazují, že se o vztah staráte a máte snahu věci řešit. Je ale zapotřebí při argumentu hrát férově – aby se mohly obě strany vyjádřit a oba partneři pak mohli dospět ke společnému řešení.

Upřímné sdělení toho, jak se cítíte, je nejlepší způsob, jak se ve vztahu k něčemu vyjádřit. I proto je lepší začínat diskusi slovy „Cítím se špatně, když…“ než více obviňujícím způsobem „Když jsi udělal/udělala…“, což může ve vztahu napáchat více škody.

Posilují zdraví a sexuální život

Naučit se rozumné argumentaci má pozitivní vliv i na naše zdraví. Zadržovaný vztek totiž zvyšuje hladinu kortizolu a adrenalinu, což může zhoršovat zažívání a vést k přejídání a pití alkoholu, protože se tím chceme zbavit nahromaděného vzteku.

Občasná žhavá diskuse je dobrým způsobem, jak se tomu vyhnout. Při hádce narůstají emoce, a pokud se vše společně vyřeší, zlepší se i vzájemná sexuální touha, což často vede k vášnivému sexu. Při něm se uvolňuje i hormon oxytocin, který pomůže zklidnit situaci a navodit uvolnění.

Kdy hádky posilují vztah?

Všechny problémy jsou příležitostí k utužení vztahu. K připomenutí si, že spolu zvládneme jakékoli obtíže – že když máme dvě hlavy a dvě srdce, najdeme spíš řešení, které bude vyhovovat oběma.

Ale musíme spolu mluvit a jednat, protože když se dvojice spolu neustále jen dohaduje, narůstá ve vztahu zoufalství a odtažitost. Hádky neznamenají, že jsme jeden druhého přestali milovat. Naopak, znamená to, že nám na našem vztahu a tom druhém záleží, a právě proto se s ním hádáme.

Opakem lásky totiž není nenávist, ale nezájem, lhostejnost, ignorování a mlčení. Proto se nebojme chvil, kdy se s námi partner hádá. Spíše se bojme chvíle, kdy se hádat přestane, protože už pro něj ve vztahu nezbude nic, o co by chtěl ještě bojovat.

Dokud bojujeme, tak se stále ještě nevzdáváme

Tam, kde ustane jakákoli komunikace, končí pár a začínají dva izolovaní lidé. Dokud tvoříme vztah, je takové „obrušování hran“ běžné. Jako bychom byli dvě ozubená kolečka, která nejsou stejná, a přesto do sebe chtějí zapadnout. Proto si potřebujeme vyjasnit, že někde musíme přidat, jinde ubrat, abychom tím soukolím společně pohnuli.

Kdo má pravdu, není důležité

V hádce nejde o to dokazovat, že máme pravdu, a ukázat, že ten druhý se plete, neboť tím se jenom rozdělujeme. Ani nejde o to přesvědčit druhého, zda flirt po telefonu je nevěra, či není.

Pro vztah je podstatné jediné – že to druhého bolí. A to je vždycky pravda. Snažit se mít v hádce poslední slovo je naprostá hloupost. Po posledním slově totiž nastává trvalé ticho. A je lepší přijít o vítězný argument než o toho, koho milujete.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden