Můj čas na kafíčko

Kdo dělá spokojený vztah?

Když se žena v partnerství cítí dobře, má to pozitivní vliv na oba partnery. Když je spokojený muž, nemusí se to ve vztahu vůbec projevit. Jak je to možné?

Už dávné zkušenosti našich předků ukazují, že když je žena spokojená, vytváří kolem sebe příznivou domácí atmosféru a klid, a následně je samozřejmě spokojený i muž. Bezpochyby se shodneme, že kvalitní manželský život zlepšuje tělesné i duševní zdraví ženě i muži bez výjimky.

Pokud se totiž žena ve vztahu cítí dobře, má sklon dělat pro svého muže mnohem více a to se pak pozitivně promítne i na jeho životě. Zajímavé však je, že obráceně to ale nefunguje.

Vědci zkoumali 100 manželských párů, které spolu žily přes třicet let. Měli ohodnotit, jak (ne)dobře se cítily spokojeny ve svém manželství při různých situacích.

Čím se stresují ženy?

Ukázalo se, že zatímco ženy špatně prožívají nemoci svých mužů a trápí se kvůli tomu, jejich manželé se ve stejné situaci nenechají rozhodit.

Když totiž onemocní muž, stará se o něj obětavě pečující žena, což ji často vyčerpává a stresuje. Zatímco když onemocní žena, starají se o ni mnohdy usilovněji její děti a muž je vcelku v klidu a poněkud neúčastný.

Nárazník proti problémům 

Čím spokojenější jsou muži i ženy ve vztahu, tím šťastnější jsou se svým celkovým životem. A to má samozřejmě zásadní vliv také na jejich zdraví.

Kvalitní manželství totiž často funguje jako nárazník proti problémům, které nás potkávají, když stárneme a procházíme osudovými zkouškami. Je totiž jednodušší dělat společná rozhodnutí, a to včetně těch, která se týkají nemocí a jejich léčby. Protože jak se říká: Ve dvou se tíže života prostě lépe táhne…

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden