Moje chvilka pohody

6 rad pro začínající chovatele

Starat se správně o pejska může být nelehkým úkolem zejména pro ty, kteří psa nikdy neměli, nebo toho posledního měli už před mnoha lety. Co všechno byste měli vzít v potaz, než si psa pořídíte?

Každý má jistě představu o tom, co všechno pes potřebuje. Že to není pouze o tom, dát mu nažrat a jít ho vyvenčit. Sepsali jsme pro vás to nejdůležitější, na co byste rozhodně neměli zapomenout…

Prověřte si chovatele

Poslední dobou se neustále mluví o psích množírnách. Nepodporujte nehumánní zacházení se zvířaty tím, že si od těchto rádoby chovatelů pořídíte štěně. Pokud už jste si vybrali rasu, kterou chcete, nechte si od ostatních pejskařů poradit kvalitní chovnou stanici. Zajímejte se o její historii, rodokmen rodičů, atd.

Příchod do nového domova

I když od chovatele dostane štěňátko základní výbavu (deku, hračky, krmivo), tak i vy mu samozřejmě musíte pořídit spoustu věcí. Potřeba je koupit pohodlný obojek, vodítko, dostatečně velký pelíšek, hračky, misky a tak dále. Dopřejte mu dostatek místa k odpočinku a soukromí.

Registrace čipu

Každé štěně s průkazem původu je očipované. Čip je však potřeba následně zaregistrovat – jedině tak je možné pejska dohledat, když se ztratí, a zjistit jeho majitele. Mikročip v sobě nese patnáctimístné číslo, které je potřeba s dalšími údaji vyplnit v on-line formuláři na stránkách vámi zvoleného registru.

Jaké registry jsou k dispozici? Například Národní registr majitelů zvířat (www.narodniregistr.cz), BackHome registr zvířat (www.backhome.cz) nebo Mezinárodní centrální registrace zvířat IFTA (www.iftaregistr.cz)

Desky na dokumenty

Ideální je, založit si hned na začátku desky, kam budete dávat všechny důležité dokumenty týkající se vašeho psa, jako je například kupní smlouva nebo zprávy od veterináře. Zamyslete se i nad pojištěním psa, nabízí ho mnoho pojišťoven, třeba Česká pojišťovna nebo Petexpert. Na výběr máte různé typy pojistek – nemoc, úraz, odpovědnost za škodu, atd.

Buďte trpěliví

Malé štěně s sebou samozřejmě nese nejen roztomilost, ale také loužičky po bytě. Venčit jej musíte zpočátku každé dvě až tři hodiny a vždy, když se venku vyčůrá, hodně ho pochvalte. Naopak, když se vyčůrá doma, netrestejte ho, ani na něj nekřičte.

Vyzkoušet můžete i pleny (savé podložky) pro psy – mnoho pejsků se na ně rychle naučí chodit a netrousí pak loužičky po celém bytě.

Výchovu neodkládejte

Štěně je jako nepopsaný list a rychle se učí. Výchovu a výcvik proto neodkládejte. Začněte ihned, co si pejska přivedete domů. Učte psa formou hry a pozitivní motivace – bude to pro vás i pro něj zábavnější a příjemnější. Výborné jsou psí školky, kam by měl chodit každý pejsek bez ohledu na rasu.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden