Můj kousek štěstí

Alpská jezera vás příjemně ochladí

Vodopády, přírodní parky, horské štíty, divoké bystřiny, skvělá kuchyně a zvědaví svišti.

Už máte dost úmorných veder, kdy se nedá v noci spát a ve dne dýchat? Toužíte po svěžím vánku, koupání v křišťálově čisté vodě a po procházkách krásnou přírodou?

Utečte každodennímu shonu a načerpejte energii v horách, kde je v létě krásná příroda a příjemné počasí. Vyrazte do Rakouska. V tyrolském Zil­lertalu si můžete dopřát vše, co k letní dovolené patří.

Sportovní vyžití, dokonalý odpočinek, fantastické koupání, horská dobrodružství i kulinářské zážitky. Zelené údolí je plné malebných zákoutí, typických rakouských balkonů s muškáty, ale i adrenalinových zážitků a panoramatických tras na výlety. Z Prahy tu jste autem za šest hodin, ale můžete se sem vydat také pohodlně vlakem a sledovat cestou horskou krajinu.

Největší tyrolské jezero je Achensee, kromě něj v Tyrolsku najdete bezpočet malých jezírek, která jsou často skrytá uprostřed lesů v údolích i na horských svazích. Všechna jezera jsou napájena horskými prameny a jejich křišťálově čistá voda je většinou pitná.

Tyrolské moře

Jezero Achensee najdete mezi pohořím Karwendel a Brandenbergskými Alpami. „Tyrolské moře“, jak mu přezdívají místní,  nabízí ideální podmínky pro vodní sporty, skvělé potápění i perfektní zázemí pro rodinnou dovolenou.

Průměrná teplota vody tu je 20 °C v létě a zaručuje tak příjemné osvěžení. Vybrat si tu můžete z pěti plováren. Také jezero Schwarzsee je smaragdově zelené a voda je pitná. Zdejší pláž vás zaručeně zláká k posezení.

K jezeru snadno dojedete i veřejnou dopravou. Jezero Thiersee najdete ho v údolí Thierseetal jen pár kroků od hranice mezi Tyrolskem a Bavorskem − v létě tu voda mívá až 24 °C.

Okolo celého jezera se rozprostírají zelené louky a najdete tu moc pěkné trasy k procházkám. Pokud jste duší romantici, určitě navštivte jezírko Berglsteinersee v údolí Inntal nedaleko městečka Rat­tenberg, které je dostupné pouze pěšky nebo na kole.

Nejkrásnější vodopády

Jezero leží uprostřed lesa v klidné oblasti Voldöppberg.Ve zdejších horách se ukrývá mnoho nádherných vodopádů, které určitě také stojí za prozkoumání. Tím nejvyšším je vodopád Stuibenfall v údolí Ötztal.

Řítí se do hlubin z výšky 159 metrů a je k němu vybudována pěší stezka, na které budete muset vyšlapat 700 schodů a na závěr přejít ještě visutý most. To dobrodružství ale bude určitě stát za to. Nejširší vodopád je Grawa v údolí Stubaital a nejromantičtější procházkou bude soutěska Wolfsklamm.

Najdete v ní také nejstarší klášter v Tyrolsku Wallfahrtskloster St. Georgenberg. Pokud zatoužíte po návštěvě památek, určitě vás nezklame slavný zámek Landeck se zajímavým muzeem, které se zaměřuje na historii horských oblastí, nebo skanzen tyrolských sedláků Kramsach.

Skanzen najdete poblíž jezera Kramsachersee, které leží mezi městy Jenbach a Kuf­stein. Kromě obytných domů stojí ve skanzenu také stará škola, pila, mlýn, kovárna a dvě kapličky. Vše zůstalo ve své původní podobě.

Dovolenou na 5 dní autobusem do tříhvězdičkového hotelu s polopenzí pořídíte od 7 490 Kč.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden