Můj čas na kafíčko

Antalya s mořem i vodopády - Turecko

Když se řekne Turecko, tak se lidem vybaví krásné moře a možnost klidné a cenově dostupné dovolené. Jaká letoviska jsou tu ale ta nejnavštěvovanější a kdy se vlastně do Turecka vyplatí letět?

Právě Turecko, respektive konkrétně turecká riviéra, je už mnoho let jedním z oblíbených míst, kde čeští turisté rádi tráví letní dovolenou. Nejenom že se jedná o cenově dostupnou destinaci, ale navíc má tohle místo ideální předpoklady pro příjemně strávenou zahálku.

Najdete tu osvěžující průzračné moře, nekonečné písčité pláže, zajímavé pohoří Taurus, kvalitní golfová hřiště, ale také zachovalé antické památky v příjemném kontrastu s moderními městy.

Dlouhá letní sezona

Letní sezona tu navíc trvá od května až do října, a pokud se v době, kdy si plánujete dovolenou, obáváte, že se na ní setkáte s deštěm, tady je to téměř s jistotou vyloučeno. Průměrně je tu během roku 300 slunečných dní.

Před nepřízní počasí chrání místo již zmíněné pohoří Taurus, které lemuje pobřeží riviéry. Díky tomu je tato část Středozemního moře jednou z nejteplejších a nejslanějších. V létě se dokonce někdy dostane teplota vody až ke 30 °C.

Krásné písčité pláže

Turecká riviéra se nachází na jižním pobřeží Turecka a je omývána mořem, které je v této části vyhodnocováno jako jedno z nejčistších. Pláže do něj nabízí pozvolný vstup, a tudíž se nemusíte bát a můžete vzít na dovolenou i vnoučata.

Turecká rivéra je prakticky nejnavštěvovanější částí Turecka, a právě proto je tu rozvoj cestovního ruchu nejzřetelnější. Najdete tu luxusní hotely a také komplexně vybavené resorty. Na své si ale přijdou i ti, kteří mají na dovolenou vyhrazeny jen omezenější prostředky, neboť je tu i hodně penzionů a hotelů střední kategorie.

K nejvyhledávanějším lokalitám turecké riviéry patří Antalya a Alanaya. Právě Antalya je nesmírně atraktivní. K nejhezčím místům zde patří přístav pod starým městem a vodopády divoké říčky Düden, padající do moře z výšky 40 metrů.

Ve vnitrozemí říčka vytváří kaskády vodopádů, u nichž je i piknikové místo. Navštívit můžete také Archeologické muzem, v němž uvidíte nálezy hlavně ze starořeckých a římských lokalit Perge a Side.

Nejen moře, ale i památky

Alanya je nejvýchodnější letovisko této riviéry. Na skalním výběžku se tu nachází středověká pevnost s hradbami, která kdysi chránila malebný přístav pod ní, jemuž vévodí osmihranná Červená věž.

Nejhezčí pohled na věž je právě z pevnosti. Je tu i nejkrásnější pláž celého Turecka, a to Kleopatřina, kde si měla užívat sama Kleopatra s Markem Antoniem.

Co v Turecku ochutnat?

Typickým tureckým jídlem je kebab v různých variacích, které známe i u nás. Dalšími oblíbenými jídly jsou také kefte (mleté masové placičky), pide, což je turecký chleba, který se podává s různými druhy masa a zeleniny, polévky ćorbasi či patlican dolmasi, což je plněný lilek.

V rámci sladké kuchyně je proslulá baklava, tedy moučník z listového těsta s medem a ořechy. Často se tu jí také lokum, což je známý turecký med. V Turecku nejčastěji pijí černý čaj a samozřejmě tureckou kávu. Velmi oblíbený je též jogurtový nápoj ayran. Pokud máte rádi pivo, pak vyzkoušejte značku Efes.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden