Můj kousek štěstí

Antalya – srdce Turecké riviéry

Pláže hodné královny Kleopatry, slavné antické památky a nádherná příroda.

Město Antalya je slavnou turistickou Mekkou. Patří k nejnavštěvovanějším místům nejen jižního pobřeží Turecka, ale celého světa.

Město Antalya leží ve stejnojmenné provincii a býval to důležitý přístav. Najdete zde mnoho památek, přírodních krás a dalších zajímavostí, které stojí za vidění. Staré město obklopují hradby, v nichž vyniká historická Hadriánova brána.

Město má za sebou dlouhou historii. Setkávala se tu antika s orientem. K dalším nejvýznamnějším památkám patří přístavní věž Hidirlik a minarety Yivli a Kesik. Projít se tu můžete také nádhernými parky a je zde hned několik pláží, kde se můžete vykoupat.

Alanya s výhledem

Pláže jsou velkými poklady celého tohoto kraje. Byly tak vyhlášené, že si jednu z nich oblíbila i samotná egyptská královna Kleopatra. Jedna z pláží dostala její jméno.

Kleopatřinu pláž najdete v letovisku Alanya. Nabízí pěkné výhledy na hrad s červenou věží Kizil Kule, k němuž od pláže vede lanovka. Z malé pláže Tersane budete mít zase krásný výhled na historickou loděnici.

Modrá laguna je pak slavným symbolem letoviska Oludeniz, krásná oblast s ohromujícími fotogenickými sceneriemi tu okouzlí každého. Písečnou pláž Kaputas s tyrkysovou vodou milují více mladí a oblázková pláž Cirali, která nebývá přeplněná, je oblíbeným cílem turistů, kteří chtějí hlavně klid.

Nedobytný Termessos

Pokud chcete najít co nejvíce antických památek na jednom místě, zamiřte do antického města Termes­sos. Leží sice v hůře přístupné krajině, ten zážitek ale stojí za to!

Starodávné město vysoko v horách opěvoval kdysi sám básník Homér a je to jediné město, které prý nedokázal dobýt ani vojevůdce Alexandr Veliký. Dnes je Termessos součástí národního parku Güllük Dagi Milli Parki. Mysticky tu působí zejména Alkatusova hrobka, připomínající jeskyni.

Procházka do kamenného města je náročnější, ale krásná. Rostou tu chráněné rostliny, poletovat kolem vás budou pestrobarevní motýli a pasou se tu i divoké kozy. Z dalších zajímavých památek stojí za vidění osada Phaselis s ohromujícím akvaduktem a ruiny starobylého města Perge.

Nejlepší kebab

V Antalyi a jejím okolí nechybí spousta přírodních skvostů. Nejslavnější jsou vodopády Düden. Při pohledu na vodu, padající ze skalnaté hrany rovnou do moře, se vám bude tajit dech. Velkolepým zážitkem bude ale také návštěva jeskyně Kocain, vyhlídka Türektepe, jezero Nilüfer nebo přírodní rezervace Dibek.

A po výletě si zkuste dopřát něco z vyhlášené turecké kuchyně. Nejslavnější je samozřejmě kebab v různých variantách. Ve velké oblibě jsou ale i syté polévky, které hravě nahradí i hlavní jídlo.

Mezi místními specialitami pak vedou ryby, včetně ostatních darů moře. Nejčastější přílohou je chléb ekmek a rýže pilav. Narazit můžete i na turecké saláty, které se pyšní svou orientální chutí.

Udělejte si výlet!

V provincii Antalya najdete město Kemer. Je mnohem menší a poklidnější. Z města je to velmi blízko k významným historickým památkám, jako jsou ruiny antického města Phaselis.

Obrovským lákadlem je tu národní přírodní park známý jako Olimpos. Příroda v něm je divoká a překrásná a najdete zde i ruiny byzantského města Olimpos. Velkou atrakcí jsou místní dřevěné sruby. Jsou okouzlující, a lze si je dokonce pronajmout.

Dovolenou letecky na 8 dní all inclusive ve čtyřhvězdičkovém hotelu pořídíte
již od 10 490 Kč.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden