Můj kousek štěstí

Bulharsko voní nostalgií

Sluneční pobřeží, Zlaté písky, omamný odér růží a skvělá kuchyně

Na plážích s jemným pískem se nevyskytují pichlaví mořští ježci. Je tu stále levně, zato už příjemný komfort. Bulharsko si určitě zaslouží naši přízeň.

Už to tu nevypadá jak v dávných dobách. Letoviska rozkvetla, úroveň se pozvedla, ale cenově je tato země stále skvělá. Nadšení budete hlavně v obchodech a restauracích.

Sluneční pobřeží bylo opakovaně vyhlášeno nejlevnější plážovou destinací v Evropě. Co se cen týče, může Bulharsku konkurovat jen Turecko a Tunisko. I Chorvatsko vás vyjde dráž.

Zkuste Kiten

V létě je Černé moře jako kafe, má až 27 °C, je mírně slané a velmi průzračné. Dvanáct bulharských pláží se může chlubit modrou evropskou vlajkou − nejvyšší čistotou. Pláže jsou většinou písečné s pozvolným vstupem, je to tedy ideální místo pro rodiny s dětmi a pro starší turisty.

Místem snů je pláž Cacao na Slunečním pobřeží a zajímavá je také Karadere, na jejímž okraji najdete pramen pitné vody, který tryská ze země. A největší kráskou je prý pláž Bolata, kterou najdete u městečka Kavarna. Její výhodou je, že není tak zaplněná turisty jako Zlaté písky.

Ovšem výborným tipem je Kiten. jeho severní pláž je plná atrakcí pro děti, zatímco jižní je klidná. Z ní vyplouvá loď Santa Maria, která vám nabídne úžasnou plavbu kolem celého zálivu. A pokud budete mít štěstí, přidají se k vám delfíni.

Ropotamo a Balčík

Nechcete celý pobyt strávit jen u moře na pláži? Pokud toužíte po přírodě, skvělým tipem bude chráněná oblast Ropotamo. Místní vás tu povozí po řece loďkou, abyste se pokochali krajinou.

Hory, které v dáli uvidíte, jsou opředeny legendami. Tady sídlily mocné čarodějnice, chtivé lidského masa, za kterými se vypravil Perseus pro radu, jak porazit krakena.

Pokud milujete historii, najdete v Bulharsku také město, kterému se říká perla Černého moře. Je to Nesebar. V něm se nachází mnoho starých chrámů a bazilik, stejně jako příjemných kaváren a restaurací se skvělou balkánskou kuchyní za přijatelné ceny.

Nemusíte se bát pověstných střevních potíží, a když náhodou přijdou, budou spíše z přejedení, než že by v současné době souvisely s hygienou. A pokud jste velcí romantici, navštivte městečko Balčik s vápencovými skalami kolem, toto překrásné místo obdivoval už Ovidius. Velkým lákadlem tu je zámek a rozsáhlá botanická zahrada.

Růžové údolí

Co by vám ještě nemělo uniknout? Bulharsko je společně s Tureckem největším světovým pěstitelem růží a výrobcem růžového oleje, tak důležitého do kvalitních parfémů. Většina růží se pěstuje na plantážích v Kazanlaku, kterému se přezdívá Růžové údolí.

A zatoužíte-li po tichu a meditaci, najdete v této zemi více než stovku klášterů, nejzajímavější je skalní klášter Aladža, vytesaný do pískovcové skály. Skvostem ukrytým v horách je také Rilský klášter. Vypravit se k nim bude velkým zážitkem.

Nejzdravější kuchyně?

Bulharská kuchyně spojuje evropskou s orientální a patří k nejzdravějším. Pokrmy vás překvapí výrazným kořením, které nikde jinde neroste, například čubricou. Po jídle zkuste domácí pálenku rakiji.

Národní vášní jsou slunečnicová semínka (semki), která se prodávají i na ulici v papírových sáčcích. Koupit si můžete preclíky sypané mákem či sezamem nebo grilované kukuřičné klasy. A ochutnejte skvělé bulharské víno.

Dovolenou letecky na 9 dní ve čtyřhvězdičkovém hotelu s all inclusive pořídíte již od 9 990 Kč.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden