Můj čas na kafíčko

Cesta „na samý konec světa“ Portugalsko

Přírodní scenérie střídají památky na starou kontinentální Evropu. Prosluněný svět zalitý douškem portského ‒ dovolená na některém z pobřeží Portugalska. Přitom země maurských hradů, pomerančových hájů a mohutných korkových dubů není drahá. Vyberte si povalování na teplých plážích Středozemního moře nebo cestu podél pobřeží s krásami nejzápadnějších míst rozeklané Evropy.

Autem tam raději ani nejezděte, strávili byste totiž půlku dovolené ve vedru někde na cestě. Ale letadlem zvládnete působivou a nezapomenutelnou cestu s přehledem za dvě hodiny. Pak záleží, jakou variantu jste si vybrali. Za teplem a odpočinkem musíte zamířit na jih, budete se blížit ke španělským hranicím, a také letoviska i pláže jsou podobné těm španělským. Jen je to tady vše trochu línější a pomalejší. Ani davy turistů tady nejsou takové.

Algarve, úchvatná portugalská riviéra

Díky nádherným plážím a azurovému moři je nejvíc navštěvovaná. Hory ji chrání před prudkými oceánskými větry a ohřívají ji teplé mořské proudy. Proto je tady příjemně i dlouho po sezoně, až do konce října. Jako magnet přitahují návštěvníky pláže s pískovcovými útesy, vystupujícími strmě z poměrně studeného moře. Přesně taková je třeba Praia Dona Ana, poblíž města Lagos, která se řadí k nejkrásnějším v Evropě. Vybavené jsou pláže kolem města Faro, například Praia da Falésia.

Oceánské zážitky

Cestou na severovýchod k Atlantiku se stavte na „konci světa“, mysu sv. Vincenta s majákem, vysílajícím své jasné světelné záblesky do dálky, prý až na 100 kilometrů. Pobřeží oceánu je tady mnohem divočejší a moře není tak vyhřáté. Plážičky jsou ale jen vaše. Tedy kromě tisíců nádherných ptáků, protože poblíž Porto Covo se můžete slunit přímo v ptačí rezervaci.

Město sedmi pahorků

Metropole Lisabon je plná památek, jako byste se vrátili o desítky let zpátky – a má moře, dokonce nej městskou pláž světa. Zážitkem je jízda místní žlutou tramvají, která se proplétá uzounkými uličkami do strmých stoupání. Pěkně shora si Lisabon prohlédnete z vyhlídky Elevador de Santa Justa, obřího historického výtahu z roku 1901, který vás vyveze ze čtvrti Baixa do vyšší čtvrti Chiado. Projděte se náměstím Plaza de Rosio a pokochejte se barokní strážní věží v moři Torre de Belém, kolem které vyjížděli do světa dávní mořeplavci.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden