Moje sladké tajemství

Chcete zažít dovolenou snů? Vydejte se na Bali

Ne nadarmo se mu přezdívá Ostrov bohů. Majestátné hory, činné sopky, rozsáhlé rýžové terasy, překrásné písečné pláže a posvátné chrámy a tradice mají své neopakovatelné kouzlo. Na Bali se budete cítit jako v jiném světě, nadpozemském. Tenhle ostrov stojí za návštěvu!

Kdo by si myslel, že Bali je destinací jen pro movitou smetánku, je na omylu. Tento ostrov nabízí luxus, ale i zázemí pro méně náročné návštěvníky. Kromě alkoholických nápojů je zde vše levnější než u nás. Skvělé je, že se z vás po příletu rázem stanou milionáři.

Za dva tisíce korun dostanete přes milion balijských rupií. Na Bali je po celý rok stejné klima s průměrnou teplotou okolo 30 °C. Vlhkost dosahuje 85 %, takže Bali je rájem pro astmatiky. Od října do dubna trvá období dešťů, takže příliv turistů znatelně ochabne.

Přírodní bohatství

Bali je největší turistickou destinací v Indonésii, snadno se odtud můžete přesunout i na okolní ostrovy Jávu nebo Lombok. Nejlépe k tomu slouží trajekt, nebo místní levné lety. Na ostrově se nejlépe cestuje zapůjčeným skútrem, nebo pronajatým autem s řidičem.

Bali vyniká uměním tance, hudby, sochařstvím, malbami, výrobky z kůže a kovotepectvím. Na Bali vyznává téměř 90 % obyvatel balijský hinduismus, což je směs hinduismu a místní tradiční víry.

Chrámy, tradice i nádherné koupání

Na cestě po Bali nebudete vědět, kam se vrhnout dřív. Z největšího a hlavního města Denpasar je fajn přesunout se na nejjižnější místo, kde naleznete chrám Pura Luhur Uluwatu, symbolizující Bali. Na samotném útesu vybudovaný chrám leží nad rozbouřeným oceánem.

Pořádají se tu večerní vystoupení v balijských maskách s tancem kecak. Kousek opodál leží několik krásných pláží jako Dreamland Beach, Padang Padang a letovisko Nusa Dua s 3 km dlouhou pláží. Kousek výš je položené město Kuta, kde to žije. V Kutě jsou restaurace, bary, diskotéky a trhy.

Putování místním rájem, hry se slony a drzé opice

Severněji pak narazíte na hlavní kulturní centrum Bali, město Ubud. V Opičím lese vás opice okradou o všechny banány, z nejvýše položeného místa Bali, sopky Agung, si uažijete nádherné výhledy. Za návštěvu stojí jezero Batur, chrám Lempuyang a park se slony zvaný Taro elephant, kde zažijete sloní show.

Sloni v Asii běžně slouží k těžké práci, proto tihle ochočení jedinci měli vlastně štěstí. Na úplném severu ostrova jsou krásné pláže s černým pískem, právě díky sopečné činnosti. Na pravé exotické slunění doporučujeme jižní část ostrova, nebo menší ostrůvky patřící k Bali.

Přilehlé balijské ostrovy

Součástí Bali jsou tři malé ostrovy na jihovýchodě. Na Lembongan s lagunami a chrámy se dostanete z přístavu Sanur. Na další ostrov Nusa Ceningan se přesunete přes žlutý pevninský most. Vyhlášená je zde pláž Secret Beach.

Nejkrásnějším ostrovem je Nusa Penida, kde je neskutečně čisté a tyrkysové moře s množstvím ryb a na cípu pak okouzlující a téměř liduprázdná pláž Atuh beach s ojedinělou vyhlídkou na moře.

Vodopády a rýžové terasy

Na Bali si můžete užít nádherné výhledy na okouzlující vodopády. Mezi Kutou a Ubudem navštivte vodopády Tegenungan Waterfall. 40 metrů vysoké vodopády nabízejí i možnost se pod nimi vykoupat. Kouzelnou atmosféru ještě zvýrazní hezké panorama s místní svatyní.

Nejúchvatnějšími na Bali je podle cestovatelů sedm vodopádů Sekumpul Waterfall, jejichž kaskády se tyčí až do výšky 80 metrů. Mezi další nezapomenutelné zážitky na Bali jistě patří procházky po vyhlášených rýžových terasách.

Mezi nejvýznamnější patří Tegalalang Rice Terrace kousek u Ubudu a největší je Jatiluwih Rice Terraces. Jatiluwih jsou paradoxně turisticky téměř nevytížené. Působí jako srdce a plíce celého ostrova. Je to zelený skvost Bali.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden