Moje sladké tajemství

Chorvatsko, poznejte perlu Jadranu!

Prázdniny se blíží a spolu s tím polevují protipandemická opatření. Je tak nejlepší čas naplánovat si dovolenou u moře. Jednou z nejdostupnějších destinací je Chorvatsko. Země, která toho nabízí daleko víc, než se na první pohled může zdát!

Chorvatsko patřilo v loňském, pandemií poznamenaném roce k vyhledávaným, a hlavně bezpečným zemím. Tento status si chce zachovat i letos, a proto bude garantovat maximální bezpečnost pro turisty i své obyvatele.

Pokud tedy váháte, zda vyjet v létě za hranice, je právě Chorvatsko skvělou volbou. A to i pro ty, kteří se chtějí vyhnout létání. Severní část země je pro Čechy dostupná i autem.

U moře nemusíte jen ležet

Mezi největší lákadla této země bezpochyby patří krásně čisté moře. Pobyt u něj ale nemusí být jen pasivní.

Velmi oblíbené je trávení dovolené na palubě jachty.

Spolu s lodí si pronajmete i zkušeného kapitána, který se postará o to, aby vše proběhlo bezpečně.

Pokud jste složili kapitánské zkoušky, není problém dohodnout se na tom, že si loď budete řídit sami. Velmi oblíbenou destinací je národní park Kornati, kde si budete připadat jako na jiné planetě. Kornati se skládá z 89 neobydlených ostrovů, ostrůvků a útesů o celkové rozloze 217 km2 a je proslulý strmými skalisky.

I vnitrozemí má co nabídnout

Asi každý z nás se někdy nechal unést romantikou filmů o indiánském náčelníkovi Vinnetouovi. Po jeho stopách se můžete vypravit do národního parku Plitvická jezera, který je zároveň jedním z deseti míst v Chorvatsku, která jsou zapsána na seznamu UNESCO.

Těžko říci, zda je park krásnější na jaře, když na jeho lukách rozkvetou květiny a lesy se zazelenají, během odlesků podzimní palety barev v jezerních zrcadlech, nebo v zimě, kdy zamrznou a ztichnou vodopády a celá lesní krajina zapadne sněhem! Prostřednictvím soustavy stezek je návštěvníkům umožněn přístup k četným vodopádům i skalami obklopeným břehům jezer.

Na každém kroku dýchá historie

Zkrátka zde ale nepřijdou ani milovníci kultury. Chorvatsko nabízí bezpočet historických měst, v jejichž pomyslném čele září Dubrovník, který se stal světově významným už ve 13. století.

Dodnes si zachoval středověký ráz s klikatícími se úzkými uličkami a vysokými městskými hradbami. I proto je velmi vyhledávaný mezi filmaři z celého světa.

Stovky pláží pro každého

Přestože se mnohým vybaví hlavně Makarská, míst, kam zavítat, je celá řada. Návštěvníci se nemusí omezovat pouze na pevninu, ale mohou si vybrat z celé řady nádherných ostrovů.

Chorvatsko se také může chlubit rozmanitými plážemi a většina z nich má modrou vlajku, což svědčí o kvalitě moře, bezpečnosti a službách – ať už vám vyhovují městské pláže,

nebo máte raději úplnou samotu, dáváte přednost písku, nebo naopak máte v oblibě kamenité pláže. Dokonce je zda řada pláží určená pouze pro vyznavače nudismu. Vybrat si dokáže opravdu každý.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden