Moje šťastná hvězda komerční sdělení

Chutě Itálie na českém talíři: 3 tipy na lahodné italské recepty

Když se řekne italská kuchyně, spoustě z nás se začnou sbíhat sliny. Vybaví se nám totiž pizza, těstoviny, sýry,… A takto bychom mohli pokračovat.

Za dobrou italskou kuchyní sice jen tak brzy nevyrazíme, přesto však pro vás máme dobrou zprávu. Lidl leták obsahuje tolik italských pochutin, že si během chvíle můžete připravit pravé italské dobroty doma. Inspirujte se chutnými recepty a několika tipy, které vám pomohou vaše jídla dovést k dokonalosti.

Špagety aglio olio e peperoncino


Tímto receptem získáte v krátkém čase opravdovou dobrotu, která potěší nejednoho milovníka pikantních jídel. Můžete však pokrm upravit i tak, aby si na něm pochutnali i ti méně trénovaní.

Na přípravu budete potřebovat:



  • špagety

  • sůl

  • olivový olej

  • 4 stroužky česneku

  • chilli papričku (mohou být i sušené nebo naložené v oleji)

  • parmazán nebo sýr podobného typu


Postup:


Špagety dejte vařit dle jejich návodu na obalu. Ideálně by měli být al dente, to znamená, že nejsou uvařené úplně do měkka.

Zatímco se vaří, vložte do větší pánve na tenké plátky nakrájený česnek a zalijte jej olivovým olejem. S tím určitě nešetřete, ideální bude, když bude česnek v oleji mírně plavat. Smažte na mírném plameni pár minut, dokud nezačne česnek jemně zlátnout. Pokud to přeženete a necháte jej zhnědnout, budete se muset smířit s jeho hořkou chutí.

Poté přidejte na drobno nakrájenou chilli papričku - čím menší kousky, tím lépe - a mírně ji osmahněte.

Uvařené špagety přeceďte (neproplachujte je vodou) a vhoďte je na minutku do pánve k ostatním ingrediencím. Poté rozdělte porce na talíře a posypejte parmazánem nebo podobně aromatickým sýrem. V nabídce Lidl můžete nalézt vhodný sýr Grana Padano 200 g za 84,90 Kč.

Lasagne se sýrem a špenátem


Lasagne jsou velmi chutné, přesto se jim v kuchyni kvůli strachu z neúspěchu mnohdy vyhýbáme. Přinášíme osvědčený recept, který zaručí perfektní propečení.

Na přípravu budete potřebovat:



  • lasagne

  • balení špenátu – ideálně čerstvého

  • 4 stroužky česneku

  • bešamel – pokud máte čas, připravte si domácí, v opačném případě doporučujeme z Lidl letáku bešamelovou omáčku 500 ml za 26,90 Kč

  • 300 g strouhaného tvrdého sýra

  • olivový olej

  • sůl

  • pepř


Postup:


Klíčovým krokem k tomu, aby na vás uprostřed pokrmu nečekaly tvrdé nedopečené lasagne, je jejich předvaření. Dejte vařit do většího hrnce osolenou vodu. Jamile voda vaří, vložte do ní plátky lasagní. Množství závisí na velikosti vaší zapékací mísy.

Povařte lasagne asi 5 minut a poté vyjměte a nechte okapat. Toto krátké vaření zajistí, že budou během následného pečení lasagne lépe přijímat šťávu z ostatních ingrediencí a nezůstanou tvrdé.

Pokud používáte mražený špenát, rozmrazte ho na pánvičce s olivovým olejem a cibulkou. Ideální je však použít balení čerstvého špenátu. A čím více, tím lépe, nebojte se zpracovat celé půlkilové balení. Před přidáním do jídla však listy špenátu spařte - stačí, když ho v cedníku zalijete vroucí vodou. Špenát v ní můžete zhruba 3 minuty louhovat.

Zbavíte se tak nežádoucí nahořklé chuti a zároveň se zmenší objem špenátu, takže budete mít přesnější představu, s jakým množstvím vlastně pracujete.

Co se týče nádoby, ve které budete péct, doporučujeme použít zapékací mísu nebo několik menších zapékacích misek. Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv variantu, neměli byste pokrm skládat do mnoha vrstev, opět byste riskovali, že se vám dobře nepropeče.

Nyní je na řadě vrstvení. Na dno mísy dejte tenkou vrstvu bešamelu, lasagne, špenát s nadrobno nakrájeným česnekem, trochu strouhaného sýru a opět bešamel. Toto vrstvení zopakujte ideálně třikrát. Nakonec posypejte silnou vrstvou sýra.

Během chystání předehřejte troubu na 180 °C. Mísu nebo misky vložte doprostřed vyhřáté trouby a pečte asi 20 minut. Ve chvíli, kdy bude sýr na povrchu zbarvený do hněda, víte, že máte hotovo.

Chutná pizza z nekynutého těsta


Co člověk, to jiná chuť, proto se u ingrediencí na pizzu názory rozcházejí. Někdo si jí dopřává se žampiony, jiný zase nemůže být bez kukuřice. Ať tak či tak, potřebujete mít dobrý základ, a tím je těsto.

Pokud máte na chystání více času a jste fanoušky kynutého těsta, můžete vyzkoušet recept na domácí pizzu s kynutým těstem.

V opačném případě si připravte:


  • 300 g hladké mouky

  • půl lžičky soli

  • 1 lžíce oleje

  • 150 ml vody


Všechny suroviny pečlivě smíchejte a vypracujte z nich těsto. Podle potřeby můžete dodat mouku nebo vodu. Rozhodně nezapomínejte na olivový olej, který pomáhá tomu, aby bylo těsto pružné a vláčné.

Vyválejte těsto na tenký plát a rozprostřete ho na olejem vymazaný plech. Jakmile na něj naskládáte suroviny, můžete ho vložit do trouby vyhřáté na 180 °C a péct 15 – 20 minut.

Co se na pravou italskou pizzu nehodí?


Pokud chcete svým kulinářským uměním navodit opravdovou italskou atmosféru, neměli byste to přehánět s množstvím ingrediencí na pizze. Podíváte-li se na italské pizzy, objevíte na nich tak tři až čtyři suroviny. Zvyk dávat na pizzu vše, co máme rádi, je tak trochu česká nápodoba toho, když pejsek s kočičkou pekli dort.

Italové vsázejí spíše na kvalitu než na kvantitu. Zkuste klasickou šunku zaměnit za výraznější prosciutto crudo (v Lidlu 100 g za 49,90 Kč), místo eidamu použít voňavější parmezán a sušené koření nahraďte čerstvou bazalkou. Použijete-li chuťově výraznější ingredience, přiblížíte se italské kuchyni mnohem více.

Pro mnohé může být překvapením i to, že Italové nedávají na pizzu kečup. Vlastně jej v tradiční italské kuchyni neobjevíte, a to ani na špagetách. Jako podklad na pizzu používají rajčatový základ vytvořený z rozdrcených pasírovaných rajčat smíchaných s česnekem, případně bazalkou.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden