Můj čas na kafíčko

Citronová bábovka

Suroviny:


  • 3 vejce

  • 80 g rozpuštěného másla

  • 250 g cukru krystal

  • 80 ml mléka

  • 2 bio citrony

  • 250 g pšeničné polohrubé mouky

  • kypřicí prášek do pečiva


Poleva:

  • šťáva ze dvou citronů

  • 4 lžíce moučkového cukru


Troubu předehřejte na 180 °C. Žloutky, máslo a cukr ušlehejte do světlé pěny. Přilijte vlahé mléko, přidejte šťávu a část kůry z citronů a vsypte mouku s kypřicím práškem. Z bílků ušlehejte sníh a zapracujte ho do směsi.

Těsto přesuňte do formy (asi do 2 třetin výšky), vložte ji do trouby a pečte 30 až 40 minut, až se bábovka zpevní a na povrchu lákavě zezlátne.

Z citronové šťávy a cukru utřete lesklou tekutější polevu, kterou přelijte horkou bábovku. Těsto polevu částečně nasaje a bude hebká. Posypat ji můžete ještě čerstvě nastrouhanou citronovou kůrou.

Bábovka je díky citronové šťávě méně sladká, má svěží chuť a sametovou strukturu. Cukr na polevu nezapomeňte prosít. A pokud máte polevu ráda, udělejte jí víc a po vychladnutí ještě jednou bábovku přelijte.

Vyzkoušejte i jiné POLEVY

LEDOVÁ

Do mísy prosijte180 g moučkového cukru a přidejte 3 lžíce horké vody. Dochuťte lžičkou rozpuštěného másla.

BÍLKOVÁ

150 g moučkového cukru smíchejte s 1 bílkem a lžící citronové šťávy.

KARAMELOVÁ

Ze 180 g moučkového cukru odeberte 1/3 a svařte ji na karamel. Přidejte 3 lžíce vody a povařte. Nakonec vmíchejte zbylý cukr. A jak na to: Přísady na polevy vždy utřete dohladka. Dbejte, aby nebyly moc husté, špatně by se nanášely.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden