Citronová bábovka

Suroviny:


  • 3 vejce

  • 80 g rozpuštěného másla

  • 250 g cukru krystal

  • 80 ml mléka

  • 2 bio citrony

  • 250 g pšeničné polohrubé mouky

  • kypřicí prášek do pečiva


Poleva:

  • šťáva ze dvou citronů

  • 4 lžíce moučkového cukru


Troubu předehřejte na 180 °C. Žloutky, máslo a cukr ušlehejte do světlé pěny. Přilijte vlahé mléko, přidejte šťávu a část kůry z citronů a vsypte mouku s kypřicím práškem. Z bílků ušlehejte sníh a zapracujte ho do směsi.

Těsto přesuňte do formy (asi do 2 třetin výšky), vložte ji do trouby a pečte 30 až 40 minut, až se bábovka zpevní a na povrchu lákavě zezlátne.

Z citronové šťávy a cukru utřete lesklou tekutější polevu, kterou přelijte horkou bábovku. Těsto polevu částečně nasaje a bude hebká. Posypat ji můžete ještě čerstvě nastrouhanou citronovou kůrou.

Bábovka je díky citronové šťávě méně sladká, má svěží chuť a sametovou strukturu. Cukr na polevu nezapomeňte prosít. A pokud máte polevu ráda, udělejte jí víc a po vychladnutí ještě jednou bábovku přelijte.

Vyzkoušejte i jiné POLEVY

LEDOVÁ

Do mísy prosijte180 g moučkového cukru a přidejte 3 lžíce horké vody. Dochuťte lžičkou rozpuštěného másla.

BÍLKOVÁ

150 g moučkového cukru smíchejte s 1 bílkem a lžící citronové šťávy.

KARAMELOVÁ

Ze 180 g moučkového cukru odeberte 1/3 a svařte ji na karamel. Přidejte 3 lžíce vody a povařte. Nakonec vmíchejte zbylý cukr. A jak na to: Přísady na polevy vždy utřete dohladka. Dbejte, aby nebyly moc husté, špatně by se nanášely.

reklama

Komentáře