Moje šťastná hvězda

Cizokrajné bylinky vám poslouží nejen v kuchyni

Chutnají i léčí!

Pro každou světovou kuchyni je typický nějaký druh koření. Italové by se neobešli bez oregana, Maďaři bez papriky a Španělé nedají dopustit na muškátový oříšek. Proč si tyto bylinky na stole tak pěstí?.

Estragon pozvedne lahodnou chuť polévek

Pro svou lehce nahořklou chuť si ho oblíbili francouzští gurmáni. Hodí se do omáček, masových směsí, ale i k zelným pokrmům. Domovem estragonu jsou oblasti kolem Středozemního moře.

Je to metr a půl vysoká trvalka, která patří do široké rodiny pelyňků. Od ostatních se odlišuje tím, že má živější zelenou barvu, je méně hořký a specificky voní i chutná. Sbírá se nať v době uzrávání plodů. Lístky k dochucení pokrmů se mohou sbírat po celou dobu růstu.

Vyrobte si víno

Čerstvý je výborný do salátů, polévek i omáček. Dodá zajímavou chuť rybám. Vynikající je i estragonové víno, které si připravíte tak, že do skleněné láhve nasypete 30 g sušené natě a přelijete bílým vínem. Nechte alespoň týden dva odstát, každý den směsí zatřeste. Poté přeceďte a užívejte jednu deci na dobré trávení před každým hlavním jídlem.

Na dobré trávení

Estragon napomáhá látkové výměně, tlumí křeče v trávicím ústrojí a působí proti nadýmání.
Užívá se i proti zanášení tepen. Z natě se připravuje nálev, který se pije několikrát denně. Uvidíte, že váš žaludek vám bude vděčný.

Estragon se hodí do polévek.

Chilli papričky dodají jídlu pikantnost

Mexičané si toto pálivé koření sypou na drůbež, ryby, ale i do fazolí a nejrůznějších omáček.

Chilli papriček je několik set druhů, které se od sebe liší především množstvím obsaženého kapsaicinu. To je ta látka, která vám udělá z pusy ohnivé peklo, jež uhasíte jedině pomocí mléka či tomatového džusu.

Bomba pro zdraví

Kromě toho, že papričky napomáhají spalování tuků, jsou bohaté na vitamin C a betakaroten, takže posilují imunitní systém. Na 100 gramů obsahují 240 procent doporučené denní dávky, takže stačí sníst papričku denně a nemusíte se trápit přípravky z lékárny.

Domácí lékař

Papričky dokážou snižovat cholesterol tím, že ho pomocí kapsaicinu rozpustí. Výborné jsou i pro diabetiky, protože regulují hladinu cukru v krvi. Známý je i jejich vliv na dobrou náladu, protože látka v nich obsažená vyprovokuje vyplavování tzv. hormonů štěstí.

Chilli papričky pálí, ale jsou zdravé.

Římský kmín skvěle dochutí dušené maso

V Indii je často součástí dušených pokrmů z masa, zeleniny, rýže či luštěnin. Oblíbený je pro svou ostrou a pronikavou chuť.

Hned na začátku je nutné říct, že římský kmín nemá s kmínem kořenným, který se běžně přidává do chleba či brambor, nic společného. Poznáte ho podle toho, že má světlejší barvu a je drobnější. Co je ale důležité pro vaření, má mnohem výraznější aroma a ostře hořkou chuť, která je schopna přehlušit celý pokrm. Pokud chcete docílit co nejbohatší vůně, opražte ho nasucho na pánvi a pak rozdrťte. Uvidíte, jak se vám rozvoní po celé kuchyni. Hodí se do dušeného masa a zeleniny či rýžových pokrmů. V Indii ho dávají úplně do všeho.

Zastaví kašel

Římský kmín je velmi dobrý pomocník proti zažívacím problémům. Napomáhá lepšímu trávení, zabraňuje plynatosti a nadýmání. Užívat ho můžete i proti úpornému kašli. Vypěstovat si ho můžete doma z koupených semínek. Zasaďte je do truhlíku či širšího květináče zhruba 1 cm hluboko a každý den lehce zalijte. Bylinka potřebuje teplé prostředí okolo 20 stupňů.

Římský kmín má mnohá upotřebení.

Oregano se skvěle hodí na pizzu

Bylinka je hojně využívána v italské kuchyni. Má podobnou chuť i využití jako majoránka.

Oregano nebo také dobromysl obecná je vytrvalá bylina s malými lístky, která kvete v létě drobnými růžovými a fialovými kvítky.Rostlina je silně aromatická. Svou sílu bere z půdy, proto v našich podmínkách nikdy nezískáme tak silnou chuť jako ve Středomoří, kde roste na vápencových skalách.

Místo zubaře

Odvar z oregana tiší bolest v krku a tlumí kašel. Pomáhá při léčbě vnitřních infekcí. Pokud vás bolí zuby, silice obsažené v rostlince vás ušetří bolestivé návštěvy u zubaře. Stačí žvýkat lístky.

Chutný olej

Vynikající dochucovadlo nahořklé chuti si vyrobíte tak, že do panenského olivového oleje naložíte několik snítek oregana a necháte macerovat. Hodit se vám bude do salátů a k rybám.

Oregano na pizze nemá chybu.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden