Můj čas na kafíčko

Co pomůže na pálení žáhy?

Které potraviny přinesou úlevu a kterým se vyhnout?

Pálení žáhy neboli reflux nás dokáže potrápit. Dost často jsou totiž příčinou potraviny, které dráždí jícen – tučná a sladká jídla, čerstvé pečivo, cibule i alkohol.

Pálení žáhy je návrat žaludečního obsahu zpět do jícnu. To se projevuje pálivou bolestí a člověk má pocit, že je téměř až v jakémsi ohni. Zmíněnou komplikací trpí často těhotné ženy, i ti, kteří to přehánějí s konzumací jídla a alkoholu, a to často nedlouho předtím, než se uloží ke spánku.

Které potraviny reflux zhoršují?

V zájmu prevence se vyhněte všemu, co je mastné, kyselé nebo obsahuje kofein. Dvě hodiny před spaním nic nejezte. Místo tří velkých jídel jezte přes den několik menších.

Citrusové plody: Grapefruit a pomeranč kvůli své velké kyselosti uvolňují jícnový svěrač a zhoršují tak příznaky refluxu.

Rajčata:
Rozhodně se vyhněte čerstvým rajčatům, rajčatovým omáčkám, kečupu, rajčatové polévce a dost možná i jídlům, při jejichž přípravě hrají rajčata významnou roli.

Alkohol: Uvolňuje svěrače a stimuluje produkci kyseliny v žaludku. Proto se alkoholu vyhněte, nebo jej aspoň omezte. Někomu dělá velký problém bílé víno, ale s červeným jej nepociťuje.

Smažená jídla:
Vyhněte se jim. Vynechte hranolky, cibulové kroužky a smažené maso.

Káva a čaj: Kofeinové nápoje zhoršují reflux. Pijte raději ovocné a bylinkové čaje.

Limonády:
Bublinky se v žaludku roztahují a vytvářejí tlak, působící bolest. Pijte raději vodu.

Čokoláda:
Oblíbená pomoc při stresu není na pálení žáhy ideální, obsahuje kakao i tuky.

Kyselost citrusů svěrači jícnu nesvědčí.

Co vám přinese úlevu?

Nejlepší je vyvážená strava s dostatkem zeleniny, bílkovinami a ovocem. Které další potraviny jsou na zažehnání někdy až trýznivých stavů  pálení žáhy nejefektivnější?

Hnědá rýže: Patří mezi komplexní sacharidy.

Zasytí vás a přitom zcela jistě nezpůsobí pálení žáhy. A pokud už vás žáha pálí, pomůže vám.

Ovesná kaše:
Je sytá, vydatná a zdravá, tento snídaňový standard si můžete dát i na oběd.

Fenykl: Bylinka s nízkým obsahem kyselin má lékořicovou příchuť a uklidňující účinek.

Zázvor:
Zalijte ho horkou vodou, ale někdy úplně stačí pouhé zázvorové bonbony.

Kuřecí prsíčka: Odstraňte ale mastnou kůži a maso raději grilujte, duste nebo pečte.

Salát, celer a sladká paprika: Tato zelenina je nejen zdravá a příjemná na žaludek, ale nepůsobí bolestivou plynatost.

Melouny: Ovoce s nízkým obsahem kyselin patří mezi nejlepší potraviny pro kyselý reflux.

Kyselé okurky na pálení žáhy platí.

Mléko ne, kyselá okurka ano

Byla jste zvyklá popíjet mléko, když vás začala pálit žáha? To je ale úplně špatně! Možná vám sice na chvíli pomůže, ale vápník obsažený v mléce ve finále žaludek donutí, aby vyprodukoval ještě více kyseliny.

Naopak vám spolehlivě a neškodně pomůže jedlá soda, Aloe vera nebo meduňkové či pelyňkové čaje. Z bylinek je nejúčinnější kopretina řimbaba v kapkách nebo mletý hořec. Super službu udělají také mandle.

Už v dobách našich babiček se bezvadně osvědčila i kyselá okurka, která změní chemické reakce v žaludku, a pálení žáhy tak po její konzumaci téměř záhy ustane.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
reklama

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden