Creme brulée s malinami

Suroviny na 4 porce:
150 g cukru
1 vanilkový lusk
600 ml smetany
6 žloutků
podle chuti třtinový cukr

Na omáčku:    
400 g čerstvých nebo mražených malin
50 g třtinového cukru

Postup:
Žloutky utřeme s cukrem. Vanilku rozpůlíme a spolu se smetanou přivedeme k varu. Po vychladnutí vyjmeme vanilkovou tobolku a smetanu vmícháme do utřených žloutků. Při tření žloutků vždy dáváme pozor, aby se netvořila pěna. Poté nalijeme do mělkých zapékacích misek. V troubě předehřáté na 100 °C pečeme něco málo přes hodinu. Krém by neměl zůstat tekutý, ale ani ne úplně tuhý. V případě potřeby můžeme nechat v troubě déle. Nezvyšujeme však teplotu. Výsledkem by měl být tak akorát třaslavý krém.

Krém necháme úplně vychladnout a ztuhnout. Před podáváním créme brulée posypeme lehce cukrem, nejlépe třtinovým, a opálíme. Karamelu dosáhneme buď pomocí cukrářské plynové pistole, nebo pod hodně rozpáleným grilem v troubě. Pár malin dáme stranou na ozdobu a zbytek prolisujeme přes jemné sítko Šťávu ochutíme cukrem.  Krém přelijeme šťávou a dozdobíme.

reklama
reklama

Komentáře