Moje chvilka pohody

Dalmatské ostrovy vás uchvátí

Velká pohoda, krásné koupání a sluníčko tu pořád svítí

Každý je úplně jiný. Jedno ale mají tyto ostrovy společné. Nikomu se z nich nechce odjíždět zpět domů.

Ostrov slunce Hvar

Hřejivé sluníčko, levandule, šalvěje, vynikající víno a bohatá historie. K tomu desítky osamělých zátok, čisté moře i velmi rušná letoviska. Historie ostrova Hvar je velmi stará a pestrá.

Hlavní město Hvar je toho důkazem. Za prohlídku tu stojí pevnost Fortica, Hvarská katedrála, Hvarské divadlo založené roku 1612 a Františkánský klášter. Letovisko Jelsa nabízí několik krásných pláží. Na náměstí je barokní kostel sv. Jana. Nedaleký ostrůvek Zečevo je dostupný čluny. Dalším zajímavým letoviskem je Vrboska.

Brač a Zlatni rat

Na Brači zábava nikdy nekončí. Historie města Supetar sahá až do antiky. Najdete tu malebné historické centrum, promenádu, útulné kavárny a restaurace, ale i pěknou oblázkovou pláž. Jednou z nejvyhledávanějších pláží v Chorvatsku je ale Zlatý roh u města Bol.

Nejznámější kulturní památkou ostrova skalní klášter Blaca. Jeho jednu část tvoří jeskyně, ve které hlaholští mniši nalezli první útočiště. V současnosti je v klášteře výstava starých hodin a zbraní, bohatá knihovna a observatoř s velkým teleskopem.

Ostrov Marka Pola Korčula

Největším městem ostrova je Korčula. Mohutnými hradbami odstrašila mnoho nájezdníků. Nad městem stojí dominikánský klášter sv.Nikoly a františkánský klášter na ostrůvku Badia. Po hlavní ulici Korčulanskog statuta přijdete ke katedrále sv.

Marka, na nějž navazuje Biskupský palác,, ve kterém je umístěna bohatá Opatská klenotnice. Nedaleko stojí rodný dům Marca Pola s malou výstavu připomínající slavného cestovatele. Mezi dobré letoviska patří Lumbarda s krásnou písečnou pláží, poklidné Račišče a Vela Luka.

Pag ostrov léčivého bahna

Pag plný zálivů, zátok, mysů a pláží. A jedné speciality, známé po celém světě, pašské krajky. Ostrov je známý také léčivým bahnem. Město Pag bylo vystavěno v letech 1443 až 1478 podle projektu tehdejšího známého stavitele a architekta Juraje Dalmatinace.

Architektonickým vzorem mu byla stará římská města, jenž byla tvořena jedním centrálním náměstím (fórem) a rovnoběžnými ulicemi kolmo na sebe navazujícími. Toto uspořádání si Pag uchoval dodnes. Ostrov se vyznačuje krásnými písečnými plážemi v letoviscích Stará Novalja, Potočnica a Povljana.

Odpočinek v Drveniku

Pro všechny ty, kteří touží po klidu a tichu, pobytu v nedotčené přírodě, čistém moři, bujné středomořské vegetaci a překrásných plážích, je Drvenik ideální. Podél celého ostrova nacházejí se kamenné kaple.

Jedinou obcí na ostrově, Drvenik Veliki překvapí gotickým farním kostelem sv. Jiří z 16. století, který ukrývá barokní mobiliář. Nachází se zde také několik domů, které v 18. století původně patřily trogirské šlechtě.

Do nich jsou vezděny pozůstatky antických staveb. Super koupání vás čeká v zátokách Solinska, Drvenik, Mala luka i Grabule.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden