Můj kousek štěstí

Do Polska za písečnými plážemi

Dovolená pro ty, kteří nemají rádi nesnesitelné horko. Objevte kouzlo baltu!

Dlouhé promenády, kde profukuje svěží vítr, tajemné majáky, které stojí za prozkoumání a široké pláže s jemným pískem. Navíc je tu levně a máme to sem, co by dohodil kamenem.

Pokud chcete letos v létě ušetřit, ale nedokážete si ani tentokrát odepřít dovolenou u moře, vyrazte k našim polským sousedům prozkoumat široké pláže na březích Baltského moře. Nejkrásněji je tu v srpnu. Teplota vzduchu dosahuje až 29 °C a teplota vody má příjemných 22 °C. A příznivé jsou tu i ceny.

Za humny je moře

A kam v Polsku za těmi nejkrásnějšími plážemi? Mallorca severu se říká přístavnímu městu Svinoústí, kam autem z Prahy dorazíte už za šest hodin a najdete tu jednu z největších polských pláží. Tady je Baltské moře nejteplejší v celém Polsku, v létě tu voda dosahuje až 26 °C.

Na procházku se můžete vydat k pruské pevnosti Gerhard z 19. století a nesmíte opomenout slavný maják Stawa Młyny. Nedaleko leží také letovisko Trzęsacz, kde zdejšímu pobřeží dominuje zřícenina gotického kostela.

Dalším oblíbeným polským letoviskem je Kolobřeh, který nabízí široké písečné pláže. Ten nejkrásnější úsek s písečnými dunami objevíte na západní straně ústí řeky Parsęty a nachází se tu i jedna z nejkrásnějších promenád u Baltského moře. Pláž je tu nádherná a pozvolný vstup do moře je ideální pro rodiny s dětmi i seniory.

Polská riviéra

Zlatý písek rozprostírající se na široké, čtyři kilometry dlouhé, pláži s mírným vstupem do moře, je jen jedním z mnoha lákadel, které nabízí lázeňské město Sopoty. Téměř povinná je zastávka a fotka na nejdelším dřevěném mole v Evropě s vyhlídkovou plošinou, kde se vám naskytne překrásný výhled nejen na moře, ale také na zdejší rozlehlou pláž.

Pokud s sebou vezmete děti, najdou tu jistě mnoho různých atrakcí, kde se mohou vydovádět. Na pláž v Sopotech se dostanete z centra města pohodlně městskou hromadnou dopravou. Kromě koupání si tu můžete také dopřát drink v některém z plážových barů.

Procházku si udělejte dál do centra po bulváru Monte Casino, kde uvidíte proslulý Krzywy Domek s nevšední architekturou. Když už se nacházíte ve středu Trojměstí (Gdaňsk – Sopoty – Gdyně), byla by škoda vynechat město Gdaňsk.

Jeho vyhlášená pláž Stogi se pyšní jemným pískem, a navíc patří mezi nejširší pláže Polska vůbec. K pláži Stogi dojedete z centra města tramvají, nebo na kole po cyklostezce. A klidně se tu zdržte až do večera, protože západy slunce tu jsou romantické.

Křižácký hrad i poloostrov

Výlet si udělejte také na poloostrov Hel, který patří k těm nejpozoruhodnějším na světě. Ještě v 17. století tu bylo několik samostatných ostrůvků, které postupně nánosy písku z Baltského moře propojily v jeden celek. Dnes jsou tu také skvělé trasy pro cyklisty.

Nedaleko u vesnice Lubiatowo také naleznete širokou a klidnou pláž. A kam se vydat za památkami? Nesmíte zapomenout na slavný křižácký hrad Malbork a na park Oliwski s jeho palácem.

Dovolenou autobusem na 6 dní ve 4hvězdičkovém hotelu s polopenzí pořídíte již od 7 990 Kč.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden