Můj kousek štěstí

Filipojakubská noc - Kde si užít pálení čarodějnic?

Večerní magické rejdění, zběsilý tanec pozpátku a létání na koštěti

V noci před svatým Filipem a Jakubem nad hlavami poletují čarodějnice na košťatech. Ochrání vás před nimi květ z kapradí. V tuto magickou noc se ale také otevírají poklady.

Trosky

V druidském duchu

Tento pohanský svátek má svůj dávný původ v jednom z nejdůležitějších keltských svátků, kterému se říkalo Beltine. Největší oslavu pálení čarodějnic v keltském duchu zažijete určitě pod Troskami. Pod tímto hradem vás čeká den plný zábavy, oslav jara, očistného ohně, keltské hudby a irských tanců.

Skladby jsou především taneční – strhující a energické melodie fléten a houslí, které vás nenechají v klidu stát. Ochutnáte zde také skvělé jídlo a pití. Uvidíte i ukázky ze života Keltů v místní keltské vesničce, provázené zajímavým výkladem.

Brno

Čaromiss a missák

Královo Pole připravuje i letos tuto svou již tradiční akci. Proběhne v parku na Slovanském náměstí. V programu vystoupí divadlo a různé hudební skupiny. Zapálení vatry je plánováno na 19.30 hodin. Opět bude možnost si zde během celého odpoledne a večera opéct špekáček.

Také v Brně-Slatině na vás čeká velká oslava. Na místním hřišti se můžete těšit na soutěže pro děti i dospělé, volbu dětské miss a missáka čarodějnic, šermířské vystoupení, upálení čarodějnice a večerní taneční zábavu pro dospělé.

Zajištěno je samozřejmě občerstvení a pro děti v masce budou buřtíčky zdarma!

Praha

Ladronka a bobová dráha

Nejkrásnějším pálením čarodějnic v Praze jsou prý Čarodějnice na Ladronce. Letošní 13. ročník oblíbené akce v parku Ladronka začíná ve 14 hodin. Oslavy jsou spojené s opékáním špekáčků, soutěžemi, divadlem, sportovními aktivitami i uměleckými dílnami.

Stále populárnější se stává také pálení čarodějnic na bobové dráze na Proseku. Akce probíhá teprve několikátý rok, stala se ale velmi oblíbenou. Pro děti jsou od 14 hodin do zapálení hranice připraveny hry s tematikou čarodějnic.

Těšit se můžete třeba na let zručnosti čarodějnic na koštěti či výrobu čarodějnických amuletů.

Nižbor

Keltské jaro na zámku

Zde můžete oslavit tento svátek po keltsku, tedy Beltain. Pod stradonickým oppidem, které bývalo slavným keltským centrem, započne slavnost v pravé poledne. Bude se hrát, zpívat, tančit, jíst i pít. A všeho do sytosti! Svou řemeslnou zručnost a precizní práci vám předvedou novodobí Keltové.

Bude zde i archeologická dílna. Těšit se můžete na válečníky z keltského kmene, sokolnickou přehlídku, dobové tance a také večerní ohňovou show. V klidu vás jistě nenechají ani skočné rytmy. Takže otevřete okna, dveře i mysl a vyrazte k zámku Nižbor slavit jaro na Beltain!

Jeseník

Na počest upáleným

Poslední dubnová noc je od pradávna magická. Někde se otevíraly jeskyně a podzemní sluje s ukrytým pokladem, jinde se slétaly čarodějnice ke svým rejům. Největší dostaveníčko čarodějnic musí být ale samozřejmě na proslulých Petrových kamenech v Jeseníkách.

Velkolepou akci na počest nejen tohoto svátku, ale i nešťastně upálených žen během čarodějných procesů, pořádají již tradičně Priessnitzovy lázně. Také na Zlatohorsku ale najdete velkolepou oslavu pálení čarodějnic.

Zlaté Hory tímto svátkem zahajují svou turistickou sezonu – velkým průvodem maskovaných čarodějnic a velmi bohatým kulturním programem.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden