Můj čas na kafíčko

Hrady a zámky, kde straší - Česko

Vydejte se s námi na hrady a zámky za poznáním, ale i za příběhy a napětím. Na některých vás totiž bude možná až mrazit, protože se tam dějí divné věci. Ale uklidníme vás, domů se vrátíte v pohodě, a ještě obohaceni o zážitky.  

Červená Lhota

Skvost mezi zámky oplývá romantikou miniaturního skalnatého ostrůvku a chytí vás za srdce, i když ho teď neobklopuje voda rybníka. Probíhá totiž obnova historické hráze. Pohled na zámek je i tak pohádkový – však pohádek se tady i mnoho natočilo. Že je řeč o skvostu, a přitom tu také straší? Jak to jde dohromady?

Krásná zámecká paní Johanka měla jakési nestoudné pletky. Zpronevěřila se Bohu a vyznávala protestantskou víru. Za to si pro ni oknem přiletěl ďábel. Rozbil ji hlavu o zeď a její krví namaloval kříž. Duch paní Johanky chodí po Lhotě a v jejím okolí dodnes a v rukou prý drží ten kříž.

Střekov

Až se po strmější cestě dostanete k hradu, jehož silueta je krásně patrná už při pohledu z Ústí nad Labem, mezi chátrajícími zdmi uslyšíte srdcervoucí nářek. Ozývá se prý zejména za deště. V první chvíli myslíte, že je to meluzína, jenže omyl!

Je to duch utrápené dcery hradního pána. Vyhublá dívčí postava, oděná v šat Bílé paní, se prý sápe po drsném útesu, aby viděla přízrak svého milého, který zemřel v hradní hladomorně. Ale odtud raději pryč, však je tady mnohé jiné hodno poznání.

Dochoval se tu Rytířský sál, válcová gotická věž, hradní kaple i hradní palác. Z terasy je nádherný výhled na město a labské údolí. A na hladomornu vás přejdou myšlenky ve zdejší gotické restauraci.

Jindřichův Hradec

Hrad přestavěný na zámek v půvabném jihočeském městě je opředený pověstí o paní Perchtě z Rožmberka. Provdala se za Jana z Lichtenštejna, který svoji nebohou manželku drsně týral. Ale také za to zaplatil – když pak na smrtelné posteli prosil svou drahou polovičku o odpuštění, nepřijala jej.

Tím pádem se ale stala obětí kletby, a její duch se údajně čas od času na zámku zjevuje dodnes. Když mělo přijít na svět děťátko, byla oděna celá v bílém, když naopak ohlašovala smrt, měla černé rukavice. V říjnu zde v rámci tzv. výběrového okruhu uvidíte to nejzásadnější z celého areálu.

Hasištejn

Prohlídku hradu můžete sloučit s výletem do Krušných hor. Zřícenina gotického hradu se nachází u obce Místo, poblíž Kadaně. Přístup k hradu je pohodový, přijedete až k jeho bráně.

Hrad má několik nádvoří, kdy musíte vždy přejít přes dřevěný most. Prohlídka zde probíhá bez průvodce, ale i tady skrývá zdivo hradu hrůzostrašnou pověst.

Hradní pán svého času odjel do daleké ciziny a jeho jediná dcera se zamilovala a bez svolení otce provdala za potulného rytíře. Po návratu hradní pán v nezkrotném hněvu tuláka zabil a vlastní dceru dal zazdít. V zoufalství se prý pak vrhl s koněm do propasti.

Zvíkov

Kdo jej viděl, ten pochopí, proč je hrad na soutoku Otavy a Vltavy nedaleko Písku skvostem stavitelského umění. Královský původ rodu Přemyslovců a zachovalá starobylost s uměleckou výzdobou řadí Zvíkov na přední příčky českých hradů.

Právě tady ale podle pověsti řádil Zvíkovský rarášek, skřítek s červenou čepičkou, jehož oči svítily jako žhavé uhlíky a podivně vyluzovanými zvuky okrádal hosty o spánek. Dnešní návštěvníci si ale hrad pochvalují, neboť moc příjemné má i podhradí.

Na louce si můžete rozložit svůj piknik nebo si zakoupit občerstvení v blízkém kiosku. A překvapí vás jedna pozoruhodnost – soukromá prohlídka hradu, která může být i bez průvodce.

Pernštejn

Tato chlouba našich hradních staveb se nachází asi 40 km severozápadně od Brna. Již v podhradí vás zaujme krásně upravená Vrchnostenská zahrada. Přímo k hradu se pak dostanete po lesních a parkových cestách za cca 20 min chůze.

Během prohlídky hradu spatříte hodinovou věž s kaplí a sakristií, zrestaurované nástěnné malby hradního paláce, ale také se dozvíte, že zde straší. Můžete tu potkat zádumčivou Bílou paní.

Když se převlékne do černých šatů, nepředznamenává to vůbec nic dobrého. Děs ve vás vyvolá i pohled na kámen s tajemným nápisem, věštící smrt. Kdo na něj sáhne, do roka prý zemře. Takže nesahat!

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden