Moje chvilka pohody

Jižní Dalmácie je lákavá

Atmosféra pravé riviéry a zároveň klid a soukromí

Najdete tu krásné pláže a nádherné moře. Je tu stále svěží a bujná příroda, přívětiví lidé a pohodová atmosféra. Stačí si jen vybrat, kam pojedete právě vy.

Úchvatné město Dubrovnik

Historické centrum města obepínají ohromné hradby, které doplňuje 15 věží a několik pevností. Například Sveti Ivan, Bokar, Revelin. Toto výjimečné městské opevnění patří mezi nejcennější památkové komplexy v jihovýchodní Evropě.

Starý Dubrovník můžete projít po širokých hradbách, které nabízí perfektní vyhlídku na město i širé moře. Nevynechejte ani procházku po promenádě Stradun s útulnými kavárnami a obchůdky a známou Onofrievou fontánou. Za prohlídku stojí goticko-renesanční Knížecí dvůr a palác Sponza z 15. století.

Riviéra pro prima dovolenou

Od městečka Slana až po Dubrovník se táhne Dubrovnická riviéra, která nabízí poklidné a na krásnou přírodu bohaté prostředí. Je to část jihodalmatského pobřeží, která po staletí patřila k Dubrovnické republice a do značné míry nese pečeť jejího historického,vývoje.

Jedná se většinou o osady, které sloužily dubrovnické šlechtě jako místa odpočinku, rekreace, ale i reprezentace. Mezi nimi vyniká letní sídlo Gučetićů v osadě Trsteno, které je obklopeno nádhernou botanickou zahradou - arboretem. Je to nejstarší plánovitě založený renesanční park v Chorvatsku, vybudovaný v letech 1494 až 1502.

Poloostrov Pelješac

Za nejnavštěvovanější oblast celé Jižní Dalmácie lze považovat poloostrov Pelješac. Hlavním střediskem poloostrova je městečko Orebić. Zdejší pobřeží je považováno za nejkrásnější z Pelješacu až po Viganj.

V jeho okolí je moře považováno za nejlepší místo pro windsurfing. Další velice krásné pláže naleznete v letoviskách Lovište a Kučište. V severní části poloostrova Pelješac najdete jen jedno významné středisko Trpanj, kde se nachází mimo jiné hotelové komplexy.

Korčula oblíbená Čechy

Hlavní přímořské střediska na ostrově jsou Korčula, Vela Luka, Lumbarda, Brna a Prižba. Město Korčula má staré město na malém, oválném poloostrově, barokní předměstí bezprostředně pod starými hradbami a z novou část prostírající se podél pobřeží na východ.

Na ostrov se lze dostat trajektovým spojem buďto z Orebiče nebo Drveniku na Makarské riviéře. V posledních letech zažívá Korčula rozvoj cestovního ruchu. Vyrůstají zde nové hotelové komplexy a penziony s nabídkami komplexních služeb.

Ostrov vzácných lachtanů

Pobřeží ostrova Mljet je členité s krásnými zátokami Pomena, Polače, Tatinica, Sobra, Prožura, Okuklje a Saplunara. Pobřežní pás je domovem vzácného živočišného druhu jaderského lachtana.

Při západním, severozápadním a jihovýchodním pobřeží se nachází několik neobydlených ostrůvků a útesů. Vesničky na pobřeží, které v minulosti sloužily jako přístaviště, se rozvinuly v menší turistická letoviska.

Všechny větší vesnice na pobřeží spojuje autobusová linka. Národní park Mljet skrývá dvě mořské jezera Velké a Malé, velký korálový hřeben.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden