Můj kousek štěstí

Jsou v zimě lepší brýle nebo čočky?

Nosíte v zimě raději brýle, protože máte obavu, že by vám v mrazivém počasí mohly čočky poškodit oči?  Pak vás možná potěší zjištění, že se očním čočkám vyhýbáte zbytečně.

Přírodní vyhřívání

Kontaktní čočky jsou vyrobené z gelu, který obsahuje hodně vody. To může vyvolávat představu, že by mohly v teplotách pod nulou namrzat. Čočka ovšem k oku přilne a její teplota je stejná, jako teplota na povrchu oční bulvy, protože se tekutina v čočce velmi rychle ohřeje. Proto nehrozí, že by čočka ztvrdla, nebo dokonce zmrzla a poškodila oko. V případě, že se teploty přiblíží minus deseti stupňům, je dobré nosit s sebou zvlhčující kapky. Při takto nízkých teplotách totiž mohou čočky ztratit část vlhosti.

Při lyžování byste rozhodně měli dát přednost čočkám před dioptrickými brýlemi, pokud tedy nemáte speciální lyžařské brýle s dioptrickým sklem.

Bezpečně i v příropdě

Nosit dioptrické brýle pod ochranné lyžařské je totiž značně nekomfortní, nehledě na to, že se mohou zamlžovat nebo posunovat při pohybu. Když se vám něco takového stane uprostřed sjíždění svahu, může to i ohrozit vaši bezpečnost. Navíc s čočkami není zorné pole nijak omezené, kdežto s brýlemi ano. Při pádu vám pak nehrozí, že by vás mohly poranit úlomky skla nebo plastu, což se u brýlí může stát.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden