Moje sladké tajemství

Kouzlo francouzského pobřeží

Zdejší moře má barvy jako to v Karibiku.

Hledáte-li ráj na zemi a nechcete letět dlouhé hodiny do Karibiku, pak je jižní část Francie tím nejlepším místem. Na severu ohraničená Alpami, na jihu zakončená Azurovým pobřežím. Lákavé pohledy na levandulové pole, nádherné moře, žhnoucí slunce, malebná města a vyhlášená kuhyně vás nadchnou.

Při putování po Azurovém pobřeží narazíme nejzápadněji na město Marseille. Ta je kosmopolitním centrem jižní Francie a nachází se zde nejdůležitější francouzský přístav. Můžete tady v jedné z mnoha restaurací okukovat na 3000 ukotvených lodí a je odtud úžasný výhled na vrch Garde s bazilikou Panny Marie Strážné.

Ochutnejte Francii

Vynikající restaurace nabízejí čerstvé ryby a mořské plody a ve všudypřítomných obchůdcích můžete zakoupit přírodní mýdla a krémy nebo svázané voňavé levandule. Tak jako tak, ve stinných uličkách budete naprosto okouzleni pravým provensálským životem – otevřené okenice se sušícím se prádlem, vůně bylinek linoucí se z kuchyně či pánové diskutující při partičce šachů u skleničky pastisu.

Malé ateliéry a galerie nebo lidová bistra vás dovedou na pobřeží, kde si stačí vybrat jednu z blízkých pláží, relaxovat a vychutnávat francouzské slunce. Pravidelnou výletní lodí z Marseille se také můžete podívat na legendární ostrov If, na kterém byl údajně vězněn i slavný hrabě Monte Christo.

Kde řádili četníci

Když se posuneme dál na východ, narazíme na slavné městečko Saint-Tropez. Tady se vypravte po stopách Louise de Funèse a série filmů o četnících nebo odpočívejte na dlouhé písečné pláži Pampelonne, která je známa i vyhlášenými podniky – pro noční život jako stvořená!

Cannes okouzlí nejen festivalem

Luxusní nádech nám zaručí město Cannes, které je proslulé květnovým filmovým festivalem, kde se sjíždějí světoznámé celebrity. Kdo miluje zvířata, musí zakusit atmosféru obrovského akvária v Antibes. Tento mořský svět nabízí pohled na nejrůznější podmořské tvory a děti si zde užijí spoustu zábavy, třeba při hlazení delfínů.

V městečku Nice se pořádá každodenní trh, ten vás dovede až k věži Bellanda a výtahem se dostanete na travnatý pahorek plný stinných zákoutí, kde kdysi stával hrad a zámek.

Dnes se nám odtud naskytne úžasný výhled na celé město a Andělskou zátoku. Podél celé promenády se rozkládají krásné městské pláže. Z Nice se za dvacet minut dostanete do dalšího státu – Monaka!

Na skok v Monaku

Knížectví je sice druhým nejmenším státem na světě, ale přijdete si na své, především pokud máte rádi prostředí kasina. Na Azurovém pobřeží naleznete nejkrásnější místa na koupání a opalování, sjíždí se zde celá Francie, ale i světové hvězdy, které zde mají svá letní sídla.

Při putování po Azurovém pobřeží narazíme nejzápadněji na město Marseille. Ta je kosmopolitním centrem jižní Francie a nachází se zde nejdůležitější francouzský přístav. Můžete tady v jedné z mnoha restaurací okukovat na 3000 ukotvených lodí a je odtud úžasný výhled na vrch Garde s bazilikou Panny Marie Strážné.

Stále to tu žije

Francouzská kuchyně si za staletí vytvořila renomé. Kuchyně se ráda opírá o kvalitní víno a sýry. Typickými polévkami jsou bisque z korýšů, humrů a krabů, bujabéza z čerstvých ryb nebo cibulová polévka. V ratatouille ochutnáme pečenou zeleninu s provensálským kořením. Hovězí po burgundsku v omáčce z červeného vína je velikou pochoutkou.

Nesmíme zapomenout na kohouta na víně, žabí stehýnka či luxusní lahůdku – lanýže. Když budeme mít chuť na lehčí jídlo, zvolme quiche (kyš), tradiční francouzský koláč, nebo palačinky crêpe. Sladkou tečkou nám může být crème brûlée nebo čokoládové suflé.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden