Můj čas na kafíčko

Královské město pohádek

Nechte na sebe působit zdejší přívětivou náladu. Pochopíte, jak tady mohly vzniknout Andersenovy pohádky. Jestli alespoň trochu jezdíte na kole, tak vám Kodaň bude připadat jako dokonalý ráj. Je to tady hygge (hjůge) čili útulné.

Všechno tady má takový severský romantický šmrnc. Budete nadšeni, jak všechny barvy, domy a parky spolu dokonale ladí. Doprava je tady taky dokonalá, ale drahá, opravdu zkuste to kolo.

Můžete na něm všude a všude máte přednost. Ale Kodaň projdete i pěšky. Začněte na malebně barevném nábřeží Nyhavn se starým přístavem a spoustou kaváren.

Město mlsných chuťových pohárků

Dejte si nejlepší snídani světa, v pekárně Mirabelle na Guldbergsgade, dostanete dánské národní jídlo Smørrebrød, tedy vynikající žitný chleba s úžasnou oblohou. Tato pochoutka se všude dává také jako příloha k dobrému dánskému pivu. To ale musíte do pivních barů, třeba do Mikkeller Bar, Fermantoren, Ørsted Ølbar nebo Brøl. Objednejte si k pivu Frikadeller, ploché smažené karbanátky z mletého masa, nebo skvělé slanečky. Ale neopijte se jako Dánové. V Kodani je nejvíc restaurací s michelinskou hvězdou na světě. Ale vy nemusíte zrovna do té nej – Nomy – kde necháte klidně dvacet tisíc za večeři. Zkuste třeba obyčejný sendvič v Smagsloeget na ulici Vesterbrogade.

Za královnou nejen z pohádek

Dánsko je království, nezapomeňte se tedy podívat na sídlo královny, palác Amalienslot. Už i výměna stráží je neopakovatelný zážitek. V pohádkovém zámku Rosenborg Slot jsou k vidění dánské korunovační klenoty, ale třeba i zrcadlová síň. Kdybyste chtěli pokračovat pohádkami, podívejte se na domek, ve kterém žil Hans Christian Andersen, autor Malé mořské víly, Cínového vojáčka, Ošklivého kačátka a dalších 153 pohádek. Kralevic dánský, známější pod jménem Hamlet, zase žil v nedalekém zámku Kronborg.

Bavte se a prožívejte

Uprostřed Kodaně leží proslulý Svobodný stát Christiania s komunitou hippies. S vlastními zákony a místními předpisy. Vše je tu tak trochu „free“. Nezbývá, než zakončit den v jednom z nejstarších zábavních parků – Tivoli. Projeďte se po stoleté horské dráze, odcházet budete za doprovodu světel 115 tisíc luceren a různých lampiček.

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden