Můj čas na kafíčko

Královský klenot na Temži - Londýn

Prodloužený víkend v Londýně může být skvělý zážitek i v případě, že s sebou vezmete vnoučata, která už jsou trochu lačná poznávání. Poradíme vám, co v této úžasné metropoli stojí za to vidět.


Přestože pevninskou Evropu od Spojeného království a Londýna dělí Lamanšský průliv, dostanete se tam nejsnáz letecky. Let zabere z Prahy zhruba hodinu a půl na letiště Stansted či Gatwick, kde obvykle přístávají nízkonákladové linky. Z obou letišť se pak snadno dostanete i do centra Londýna zhruba za necelou hodinu vlakem či autobusem.

Nejznámější most

Středobodem Londýna je pro mnohé okolí ikonického mostu Tower Bridge, který leží blízko stanice metra London Bridge. Ačkoli už samotný most je zajímavý a doporučujeme i prohlídku jeho útrob, v okolí je spousta dalších památek.

Hned naproti je totiž rozlehlý hrad Tower of London, který dříve králové využívali jako palác. Pokud se rozhodnete podívat dovnitř, pak si připravte zhruba 27 liber, tedy asi 730 Kč. V blízkosti Tower Bridge se také nachází mrakodrap The Shard.

Do něj se můžete vypravit za úžasnou vyhlídkou na město. Výtah v nejvyšším mrakodrapu západní Evropy vás vyveze do výšky zruba 240 metrů, a to za cca 1150 Kč. Příjemnou procházkou podél řeky Temže se dostanete asi po pěti kilometrech také k Big Benu, což je ikonická věž s hodinami.

Pokračovat můžete podél St. James Parku až na Trafalgar Square, kde je mimo jiného i socha admirála Cunninghama, jejímž autorem je Franta Bělský, náš slavný rodák. Nachází se zde ale také National Gallery, kam je vstup zdarma a kde uvidíte mimo jiné i slavné Slunečnice Vincenta van Gogha.

Procházkou můžete pokračovat až k Buckingham Palace, což je oficiální londýnské sídlo britského panovníka. Denně v 11.30 se tu také střídá palácová stráž v proslulých červených kabátcích a vysokých černých čepicích.

Od paláce můžete pokračovat až k London Eye, což je proslulé velké kolo, kde se za 800 Kč můžete posadit do jedné z kabinek a kochat se výhledem na dechberoucí město.

Autobus je výhodný

Pokud chcete méně chůze, využijte městskou dopravu. Nejrychlejší je metro, ale zajímavější je to autobusem, tzv. double-deckerem, z něhož vám Londýn defiluje přímo před očima a můžete si pružně zvolit, kde vystoupíte a co si prohlédnete zblízka.

Pokud se chcete najíst a oddechnout si, kupte si fish and chips (rybu s hranolky) a snězte si ji třeba na lavičce v Hyde Parku. Pokud s sebou budete mít i oříšky, možná na ně nalákáte i veverku, která vám je bude zobat z ruky.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden