Můj kousek štěstí

Kréta, královna řeckých ostrovů

Země protkaná legendami, plná slunce, nádherné přírody a tyrkysového moře

Máte raději písek, nebo oblázky? Na tomto ostrově vysněnou pláž najde každý. Čeká vás tu skvělý plážový servis i odlehlé romantické zátoky mezi skalisky.

Podle bájných mýtů se tady narodil vládce bohů Zeus. Na ostrově narazíte na báje a pověsti na každém kroku. Stačí navštívit Knóssos, ruiny největšího minojského paláce, a vyslechnout si legendu o Minotaurovi.

Kréta je nejen nejvýznamnější, ale taky největší řecký ostrov. Pokud se chystáte na dovolenou právě sem a vaše dítka se nemohou dočkat nekonečného pískoviště, pak zvolte sever ostrova.

Pozvolný vstup do prohřátého, průzračně čistého moře i zázemí hotelových resortů vymažou z vašeho slovníku slovo nuda. Jižní Kréta zase učaruje romantickým duším. Dramatická skaliska, omývaná Libyjským mořem, malebné plážičky, pocit větru ve vlasech i zákoutí bez záplavy turistů – to je pro samotáře ráj!

Sever, nebo jih?

Vysoké hory, divoké řeky, jeskyně, horské louky, cedrové lesy i palmové háje – moře není jedinou přírodní krásou Kréty. Můžete se vydat na výlet horskými cestami, vedoucími až k náhorní plošině Lassithi.

Tam nahlédnete do jeskyně Idaion Antron, kde vyrůstal sám Zeus, a pak si můžete odpočinout ve stínu palmového háje u pláže Vai. Nádherných pláží objevíte na ostrově mnoho. Mezi ty nejkrásnější patří Plakias na jihu ostrova.

Táhne se po celé délce zátoky a nikdy tu není hlava na hlavě. Za nejexotičtější je považována pláž na západě ostrova Falassarna a hned vedle ní najdete druhý klenot − pláž Elafonissi.

Obě jsou považovány za nejkrásnější z celé Kréty. Pokud ale toužíte po bouřlivém nočním životě, vyberte si letovisko Malia na severu, to vás v tomto směru rozhodně nezklame.

A pláže tu jsou také. Celé severní pobřeží od Heraklionu až k Agios Nikolaos se táhne řetěz toho nejrušnějšího, co na Krétě je.

Kam za historií?

Na Krétě vám historie ukáže svou úžasnou tvář. Můžete obdivovat minojský palác v Knossu, ruch benátského přístavu v romantické Chanii, palácový komplex ve Faistu i pohnutou historii kláštera Moni Arkadi, ukrytého uprostřed olivového háje.

V hlavním městě Heraklionu vás čeká nejen mnoho taveren, ale také impozantní městské hradby a muzeum archeologie, kde jsou ukryty ty nejúžasnější nálezy z Knossu. V uličkách starobylých měst se určitě rádi ztratíte a necháte se pohltit jejich atmosférou.

Tradiční Krétu objevíte hlavně v horských vesničkách. Tam přežívají staré zvyky i tradice.

Ve stínu staletých stromů tu odpočívají unavení oslíci, sluncem zmožené kočky i živě debatující staříci. A právě na venkově si také nejlépe vychutnáte krétskou kuchyni.

Kaňon Samaria

Kréta vyniká rozmanitostí ve všech směrech. Najdeme tu místa připomínající poušť i krásná zelená údolí. Po celé délce jihozápadního pobřeží se táhnou nádherná pohoří, a hory jsou i ve vnitrozemí.

Nejznámější jsou Bílé hory − Lefka Ori, kde se nachází bájná hora Pachnes a největší evropská soutěska Samaria. Na mnoho míst si můžete dojet nebo dojít, velmi dobře na ostrově funguje místní autobusová doprava, pokud ale zatoužíte po výletě na pevnost Gramvoussa s návštěvou pláže Balos, dostanete se tam jedině lodí z Kissamosu.

Ochutnejte místní pálenku

Dovolenou vám zpříjemní tradiční taverny. Po hostině a sklence aromatického ouza (anýzovice je vzdáleně podobná borovičce) v sobě určitě objevíte taneční talent. Miska svěžího salátu, talíř mousaky, grilované chobotnice, šťavnaté jehněčí i jogurt politý medem vás přimějí naučit se nějaké to řecké slovíčko, třeba děkuji – efcharistó!

Dovolenou letecky na 8 dní s polopenzí pořídíte již od 14 990 Kč.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden