Můj čas na kafíčko

Malé ráje s mořskou pěnou Středomořské ostrovy

I když je od sebe vzájemně dělí mnoho kilometrů mořské hladiny, mají hodně společného. Svérázné domorodce, historické záhady a skvělou kuchyni. Vítejte na sebevědomých ostrovech.

Korsika Pohoří v moři

Rozlohou jde o čtvrtý největší ostrov ve Středozemním moři. Na relativně malém území tu najdete nádherné čisté pláže, křišťálově průzračné moře, romantické zátoky, lesnaté hory, nedotčenou přírodu a malebná městečka plná historie Zdejší rodák Napoleon Bonaparte říkal, že Korsiku pozná se zavřenýma očima podle její vůně. Něco na tom je. Napoleon se narodil v jednom, ze dvou zdejších velkých měst, která spolu staletí soupeří, v Ajaccio na jihozápadě. Větší přístav je Bastia na severu. Obě města jsou starobylá a jako by se trumfovala: v obou najdete pěkné barokní katedrály, udržované městské pláže, muzea, středověké uličky a spoustu hospůdek. Nikdy neříkejte, že jste ve Francii, to by vám místní dali! Až si užijete do sytosti výletů, poležte na plážích u Serra-di-Ferro. Nebo asi 20 km jižně od Ajaccia vybíhají útesy k fotogenické pláži d ´Argent.

Malta Místo tajemných rytířů

Památky z bílého kamene najdete na každém rohu. Zejména v metropoli Valettě. Krásná je katedrála sv. Jana, kde odpočívá 400 maltézských rytířů, kteří ostrov hájili před všemi nájezdníky. Prohlédněte si ohromný obraz Stětí Jana Křtitele od Caravaggia. Rotunda v městečku Mosta je 4. největší na světě. A nenechte si ujít megalitické stavby staré až 5500 let! Chrám obryně Ggantija z ohromných bloků se nachází na přilehlém ostrově Gozo. Nejkrásnější pláž leží ve Zlatém zálivu. Letovisko Mellieha, se zase může pochlubit nejdelšími písčitými plážemi. Romantické koupání zažijete na koncích skal, končících schůdky do moře.

Kypr Ostrov lásky

Palmové promenády s širokými plážemi, dostatek taveren a historických památek. Ale jen na řecké části ostrova, ta turecká se na dovolenou moc nehodí. Nejkrásnější pláže na Kypru jsou však v Ayia Napa či v Protaras. Starobylé romantické městečko Paphos láká na místo zrození krásné Afrodity, když obeplujete její skálu, zmizí vám vrásky. Za nákupy zajeďte do hlavního města Nikósie. Nejstarším městem je Larnaca, kde navštivte Lazarův chrám. Až najdete na pláži kamínek ve tvaru srdce, pravá láska vás nemine.

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden