Moje chvilka pohody

Může být pes vegetarián?

V posledních letech se stále častěji mluví o vegetariánství nejen u lidí, ale i u zvířat. Především u psů. Je ale bezmasá strava pro pejsky vhodná?

Přesto, že psi patří mezi masožravce, řada psů může dobře prospívat i při vegetariánské stravě. Na trhu již existuje několik vegetariánských krmiv, která jsou doplněna výživnými látkami. Vašemu pejskovi se tak může dařit velice dobře i s některým z takových krmiv nebo i s vyváženou domácí vegetariánskou stravou.

Co na to veterinář?

V první řadě je důležité říct, že pes je primárně masožravec a své tělo a zažívání má uzpůsobené pro přijímání živočišné stravy. A sám by si rozhodně vegetariánský jídelníček nikdy nezvolil. U zdravého psa by na prvním místě v misce mělo být maso.

To je naprostý základ výživy psa. „Maso je velmi důležitý zdroj esenciálních aminokyselin. I když nahradíme danou aminokyselinu rostlinnou složkou, nezajistí to zvířeti stejnou stravitelnost a využitelnost, jako mu „zařídí“ maso.

Nelze z masožravce dělat býložravce, to je úplný odklon od přirozenosti. Jedna věc je, že pes je schopen spolknout v podstatě cokoliv, ale druhá věc je, zda mu to dělá dobře a jestli je z toho schopen plnohodnotně žít. Dlouhodobě není vhodné krmit masožravce rostlinnou potravou. Velmi mu to ublíží,“ říká veterinářka MVDr. Daniela Králová.

Kdy je dobré naopak maso ubrat?

Často psi, kteří mají například problémy se selhávajícími ledvinami, musí přestat jíst krmivo s vysokým obsahem bílkovin, tedy to znamená případně omezit i maso. V takových případech by v krmivu měly být bílkoviny zastoupeny jen z asi 11 procent.

Je prokázáno, že krmení s výrazně omezeným množství bílkovin může u psů se selhávajícími ledvinami prodloužit život až 3krát oproti tomu, kdybyste ho krmili granulemi s vysokým obsahem proteinu nebo nesprávně propočítaným barfem.

Proč může nastat problém?

U vegetariánských psích potravin se běžně používají tři typy zrní (sója, pšenice a kukuřice). Ale pozor, to jsou potraviny, které mohou způsobovat psům alergie. Zrna mají unikátní složení tuku, který má vysoký obsah omega-6 tuků a nízký obsah omega-3 tuků.

Psí mozek se podobá tomu lidskému v tom, že ho více ovlivňují omega-3 tuky než omega-6. Když mozek u psa není v rovnováze, nefunguje optimálně. Snadno se tedy může stát, že pes začne mít potíže s koncentrací a pozorností.

Pestrý jídelníček

Pes se za mnoho let, co žije s člověkem již domestikoval a ke svému přežití nepotřebuje pouze maso (na rozdíl od vlka), ale přijímá i jiné živiny, jako je zelenina, ovoce, těstoviny, rýže a podobně. Dávejte psovi proto pestrou stravu, ve které je obsaženo hodně minerálů a kvalitních sacharidů.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden