Můj čas na kafíčko

Nejkrásnější místa - Costa Brava

Letní dovolená na severu Španělska je mezi Čechy velmi oblíbená. A zejména pak na Costa Bravě. My jsme zde pro vás vybrali šest nejkrásnějších letovisek.

Lloret de Mar

V elmi oblíbeným místem pro letní dovolenou je Lloret de Mar, které se nachází asi 75 km severovýchodně od Barcelony. Moře je v této oblasti díky skalnatému podloží velmi čisté a také klidné. Všechny pláže tu jsou písečné a většina je vybavena sprchami, WC, ale také bary.

Nejvyhledávanější je hlavní pláž Platja de Lloret a také Fenals. Malé pláže tu jsou hlavně u skalních vyvýšenin. Město ale láká i k poznávání, a to díky tomu, že je ideálním průsečíkem historie s modernou. Přímo v centru se nachází i aréna, kde se dříve odehrávaly býčí zápasy. Město nabízí také příjemné vycházkové okruhy.

Santa Susanna

Relativně nedávno vzniklým střediskem v oblasti Costa Maresme, které je pokračováním Costa Bravy, je Santa Susanna. Jedná se o jedno z nejmodernějších letovisek na katalánském pobřeží.

Nacházejí se tu luxusní hotelové komplexy, které uspokojí i ty nejnáročnější klienty. Pro tuto oblast jsou typické široké pláže s jemným pískem. V oblasti Malgrat-S. Susanna-Pineda se táhne dlouhá pláž. Je lemována palmami a má veškeré turistické zázemí.

Moře tu je většinou klidné a dobře přístupné pro všechny věkové kategorie. Na centrální promenádě města je nebývale pestrý výběr obchodů, kaváren a restaurací. Středisko je ale i plné parků, kde si můžete v horkých dnech odpočinout.

Tossa de Mar

Romantické katalánské městečko leží v provincii Girona na pobřeží Costa Brava. Tossa je nazývána perlou pobřeží, rozprostírá se totiž nad skutečně okouzlujícím zálivem s písečnou pláží lemovanou skalami. Dominantní městskou pláží je hlavní a největší Platja Gran s kompletním turistickým servisem, hrubším pískem a pozvolným vstupem do vody.

Na okrajích města jsou ještě menší pláže, za zmínku stojí Es Codolar, která je posazená mezi skalami. Tossa ale láká i k procházkám křivolakými a uzounkými uličkami ke starobylému centru. Zajímavý je tu také maják se stálou expozicí.

Malgrat de Mar

Starobylé katalánské město se nachází mezi Pinedou a Blanes. S Barcelonou je pak spojené přímo železnicí a silnicí. Skvěle se tu vykoupete na velké centrální pláži, která se táhne dlouhých 8 km. Nechybí tu plážový servis a je možné si koupit slunečník a lehátko, a to cca za 7 eur.

Na pobřeží Malgratu zaujme tzv. La Pilona, což je uměle vytvořená plošina na moři. Milovníky přírody jistě potěší ústí řeky Tordera. Dominantou historického centra města je kostel St. Nicolau, který je díky svým proporcím znám také jako Pobřežní katedrála. Zajímavé jsou ale i moderní radnice či starý špitál z roku 1441.

Blanes

Typickým městečkem katalánského pobřeží je Blanes. V samotném středu města vybíhá skalnatý útes zvaný Sa Palomera, který dělí městské pláže na dva úseky. Pláže tu jsou písečné s postupným vstupem do moře.

Mají veškeré vybavení, a pokud budete cestovat s vnoučaty, jistě oceníte i dětské koutky a sportoviště. V centrální části Blanes jsou pak k dispozici na plážích i bary a restaurace. Na severním okraji města objevíte romantická zákoutí malých pláží, lemovaná skalními útesy.

Městu dodnes zůstalo zachované historické jádro s kašnou ze 14. století a kapličkou námořníků. Dominantou tady je zřícenina hradu Sant Joan, nedaleko v zátoce se nachází také botanická zahrada.

Calella

Hlavní atrakcí Calelly je velmi dlouhá a široká pláž, která na svém konci skýtá i několik intimnějších zátočin a zákoutí mezi skalami. Celkově jde o živé letovisko s množstvím restaurací, cukráren, kaváren a obchůdků všeho dluhu. Vyplatí se také návštěva místního tržiště s nabídkou tradičních produktů.

Vedle rušné plážové promenády stojí za návštěvu také klidnější centrální ulice Passeig de Manuel Puigvert, která je stíněna vzrostlými stromy. Místní turistické kanceláře také nabízí zajímavé zájezdy, a to třeba do Barcelony, Andorry nebo také do zábavních parků, jako je Marineland s delfíny či Water World se skluzavkami a tobogány.

7 dní letecky, se snídaní od 19 000 Kč

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden