Moje chvilka pohody

Oběsil se na topení

Už je to mnoho let, co jsem si rekonstruovala byt. Kamarádi mi dohodili klasické řemeslníky, meloucháře. Tak, jak to tehdy chodilo. Vše probíhalo hladce a už mi zbývalo zapojit jen nové vafky.

Otevřela jsem dveře. Za nimi stál topenář Břéťa. Dvoumetrový chlap jak hora, sto padesát kilo živé váhy a úsměv od ucha k uchu. „Tak kam ty vafky přijdou?“ Hlaholil zvesela a hrnul se dovnitř. Prohlédl si místo činu a slíbil, že se po víkendu staví.

Ještě mi stačil říct, že jede v sobotu s manželkou a dětmi na výlet na Lipno. Pevně mi stiskl ruku. „Tak příští týden to uděláme.“

Čekala jsem marně

V pondělí se Břéťa neozval. Nepřišel ani v úterý a ani ve středu. Telefon jsem na něj neměla, a tak mi nezbývalo než čekat a čekat. V těch dobách byli prostě řemeslníci páni situace a člověk se jim musel podřídit. Ale na toho sympaťáka jsem se už začínala zlobit.

Děsivá zpráva

Ve čtvrtek se večer se u mě zastavil kamarád, který mi Břéťu dohodil. Prý už s ním nemám počítat, protože je mrtvý. Koukala jsem na něj nechápavě. Co se mu stalo, vždyť v pátek z něj přímo prýštilo zdraví. Jenže tehdy ho ještě nebolely zuby. Dostal prý zánět trojklaného nervu.

Bolest ho zbavila rozumu

Břéťa byl o víkendu na pohotovosti. Dostal nějaké léky. Jenže bolest nepřecházela. Snažil se ještě před rodinou dělat hrdinu. Když ale manželka odešla v pondělí ráno do práce a děti do školy, uvázal si provaz kolem krku a oběsil se doma na trubkách od ústředního topení.

Našly ho děti, které se vrátily domů dřív, než jejich maminka. Chlap jak hora nejenže nezvládl bolest, i když chápu, že musela být veliká. Ale ani nedomyslel, co svým hrozným činem způsobí svým blízkým. Jaký celoživotní šok připraví svým dětem.

Miriam L.(62), České Budějovice

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden