Můj kousek štěstí

Objevte jižní Portugalsko

Země mořeplavců, věčného slunce, pravého portského a skvělého koupání v oceánu.

Většina Čechů směřuje na Madeiru, kam letí pět hodin, přitom za polovinu času můžete být na portugalské pevnině. Na jejím jihu jsou nádherné pláže!

Jestliže se rozhodnete pro dovolenou na portugalské pevnině, uděláte dobře. Plážová sezona tu trvá od začátku června do září, kdy teplota vzduchu dosáhne 30 °C a teplota vody v oceánu je 19 °C. Atlantský oceán se nezahřívá dobře, ale milovníci příjemnější teploty mohou plavat v přírodních bazénech, kterých je na pobřeží hodně.

Nejúžasnější pláže najdete na jižním pobřeží Algarve, a to od mysu Cabo de San Vicente až po hranice se Španělskem. Oblíbená je Praia da Rocha, která je údajně nejkrásnější pláží v Portugalsku – s jemným pískem a impozantními skalními útvary kolem.

Západně od významného turistického centra Albufeiry pak najdete pláž Praia da Falésia, která má pozvolný vstup do moře, a tudíž je vhodná pro rodiny s dětmi. Albufeira byla původně malou rybářskou vesnicí, a navzdory současnému ruchu si bílé domky místních obyvatel ve svahu nad plážemi zachovaly původní atmosféru.

Také nedaleko městečka Carvoeira je skvělá stejnojmenná pláž, obklopená skalami. Moře je tu čisté a klidné. Podél promenády najdete bary a restaurace.

Město kostelů

Slunce na Algarve svítí až 300 dní v roce, oblíbená dovolenková oblast nabízí i mnohé zajímavé výlety. Za pozornost stojí mys svatého Vincence, který je nejvíce jihozápadním cípem Evropy.

Místem, plným historie, je město Silves, kde najdete rozsáhlý hrad z červeného pískovce, nejzachovalejší maurskou stavbu v Portugalsku. Krajina kolem je osázená pomerančovými a mandlovými háji. V Portugalsku je vůně pomerančů všudypřítomná.

K Algarve neodmyslitelně patří nádherně tvarované skalní útvary okrové barvy rozeseté podél pobřeží. Nejzajímavější uvidíte nedaleko přístavu Lagos, v místě zvaném Ponta de Piedade.

Zapomenout nesmíte na město kostelů Tavira. Při procházce rozkvetlým nádvořím malého hradu si tu a tam můžete utrhnout zralé fíky přímo ze stromu.

Kam na portské?

Za další úžasnou památkou se vypravte do města Elvas, které v minulosti sloužilo jako mohutná pevnost na trase mezi Madridem a Lisabonem. Turisty tu přitahuje také obří akvadukt ze 16. století, který je dlouhý osm kilometrů a dodnes zásobuje město vodou.

Dále stojí za návštěvu město Sintra. Leží zde slavný palác Pena, který je nejrozsáhlejší romantickou stavbou 19. století. Pokud budete poblíž, určitě se ho vydejte prozkoumat.

Palác je obklopen velkým parkem, na jehož budování a údržbě se podílel i český architekt Václav Cífka. Během návštěvy Portugalska, je samozřejmostí ochutnat pravé portské. Za ním se vyplatí vyrazit do vinařské oblasti Alto Douro.

Krajina tu je malebná, mezi vinicemi se vine v půvabných meandrech řeka Douro. Na jejím břehu se nachází městečko Porto, které okouzlí každou romantickou duši. Zdejší starou knihovnu, známe z filmů o Harrym Potterovi jako knihovnu v Bradavicích.

Treska pro mlsné jazýčky

Pokud na cestách rádi ochutnáváte místní kuchyni, tak vězte, že ta portugalská je jednoduchá a přitom úžasná. Základem je maso, ryby a mořské plody se zeleninou, rýží, bramborami a fazolemi.

Národním jídlem je treska (bacalhau), která se většinou prodává nasolená a sušená a před kuchyňskou úpravou se musí na několik hodin namočit. Hlavním jídlem často bývá hustá polévka, případně „eintopf“ se zeleninou, rybami, mořskými plody, masem či uzeninou.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden