Moje sladké tajemství

Objevte krásu Karlovy Studánky

Lázně leží ve výšce 800 metrů, kousek pod Pradědem.

Ve třetím díle seriálu o českých lázních spolu objevíme ty nejmenší z nich. Ale i přesto, že velikostí nemohou svým kolegům konkurovat, rozhodně stojí za návštěvu!

Lázně Karlova Studánka leží ve stejnojmenné vesničce, kde trvale žije pouhých 250 obyvatel. Přesto se nemusíte bát, že by to lázeňským hostům ubíralo na pohodlí.

Lázně ležící v nadmořské výšce 800 metrů jen kousek pod Pradědem, který je dominantou Jeseníků, jsou tím pravým místem pro hosty, kteří hledají opravdový klid a nádhernou přírodu. Karlova Studánka se navíc může pochlubit nejčistším ovzduším ve střední Evropě, a tak je jasné, že po pobytu zde se budete cítit jako znovuzrození!

Místní voda je doslova výbušná

Čerstvé povětří ale není to jediné, za čím sem lidé se svými zdravotními neduhy jezdí. Tím hlavním jsou místní minerální prameny. První písemné zmínky o tom, že se zdejší voda využívala k léčebným účelům, pocházejí už z první poloviny sedmnáctého století.

Tehdy šlo ale spíše o babská doporučení. Lékaři začali blahodárný vliv využívat až o něco později. Lázně byly ale oficiálně založeny až roku 1785, když byly u pramenů postaveny dřevěné domky s vanami pro léčbu pomocí koupelí.

Nově vzniklá obec byla pojmenována Hin und wieder, což v překladu znamená „tam a zase zpět“. První pacienti totiž museli do lázní docházet z nejbližších obcí, protože v místě nebyla možnost ubytování.

Léčivá voda se dokonce plnila do lahví a rozvážela do okolí. Od toho ale museli poměrně brzy upustit, protože vysoký tlak oxidu uhličitého způsoboval, že lahve praskaly.

Za vše vděčí rašelině

Symbolem lázní je Pitný pavilion, což je dřevěná, z velké části prosklená stavba z roku 1864, kde je možné si nabrat vodu z pramene Petr ze 121 metrů hlubokého vrtu. Pramenů je v Karlově Studánce celkem 8.

Některé jsou pojmenovány po známých osobnostech jako např. pramen Maxmilián po synovi Marie Terezie, který nařídil prohledat okolí obce a nalezl tak ony léčivé vody. Všechny zdejší prameny mají vysoký podíl oxidu uhličitého díky rašeliništím, která zabraňují odvětrávání.

Kouzlo nedotčené přírody

V Karlově Studánce hosté sice nenaleznou kulturní vyžití, jako je tomu běžně ve větších lázních, ale jedinečné klima a krásná příroda lákají nejen k léčebným pobytům, ale i k rekreaci. A o hosty je skutečně královsky postaráno. Klientům je kromě procedur k dispozici solná jeskyně, vibrosauna nebo bazén se slanou vodou.

A v okolí je hned několik lákavých turistických cílů. Tím, který je doslova na dosah ruky, je naučná stezka údolím Bílé Opavy, která vede přímo z Karlovy Studánky až na nejvyšší horu Hrubého Jeseníku, kterou je Praděd.

Je ale třeba počítat s tím, že stezka vede poměrně hodně náročným terénem, kdy se na cestě nevyhnete například zdolávání kmenů padlých přes cestu nebo velkých kluzkých kamenů. I proto je přístupná pouze v letních měsících a v zimě se důrazně nedoporučuje.

Pokud patříte mezi turisty, kteří ocení spojení přírody a techniky, rozhodně by vám neměla uniknout unikátní přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně. Tato stavba je pozoruhodná hlavně tím, že celé zázemí elektrárny je skryto pod zemí, a zážitek z návštěvy je opravdu jedinečný!

Co se zde vlastně léčí?

I přes svou velikost poskytuje Karlova Studánka pomoc pacientům s široku škálou nemocí. Aktuální novinkou jsou pobyty zaměřené na pacienty, kteří prodělali onemocnění Covidem. Na to je horská vesnička přímo ideální.

Kromě toho zde ale naleznou úlevu pacienti s onemocněním dýchacích cest, jako je třeba astma, nebo alergici. Lázně se dále specializují na léčbu nemocí srdce, pohybového aparátu nebo metabolických onemocnění, ke kterým se řadí hlavně diabetes. Velkou část pacientů ale tvoří i lidé, kteří prodělali onkologickou léčbu.

V rukou nejlepších odborníků

O pacienty a klienty se stará specializovaný tým odborníků na balneologii, fyziatrii a rehabilitaci, vnitřní nemoci, gastroenterologii, hematologii, praktické lékařství.

Atestovaní lékaři, fyzioterapeuti, sestry a laboranti umí zabezpečit diagnostiku a vysoce kvalitní lázeňskou péči s širokou paletou regeneračních a léčebných procedur, které využívají přírodní léčivé zdroje, ale i oblíbené masáže, lymfodrenáže i nové fyziatrické a rehabilitační metody.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden