Můj čas na kafíčko

Paříž, malebná kráska

Město lásky a umění. To je Paříž, která každoročně přiláká miliony turistů z celého světa. Nejkrásněji je tu ale na podzim, kdy všechno hýří sytými barvami.

Paříž není jenom město zamilovaných, je to město všech, kteří zbožňují dlouhé procházky po rozlehlých parcích, po muzeích a galeriích, i těch, kdo si potrpí na dobré červené víno, mušle a teplé a křupavé croissanty.

Paříž je plná NEJ

Když se řekne Paříž, samozřejmě si všichni jako první představíme Eiffelovu věž, která byla postavena v roce 1889 a pojmenována po svém tvůrci Gustavu Eiffelovi. Svého času byla stavbou velmi znevažovanou a nenáviděnou, dnes je to symbol Paříže a jedno z nejfotografovanějších architektonických děl na této planetě.

A pokud už u Eiffelovky budete, zajděte si do restaurace, která se nachází zhruba v její půli, odkud se vám naskytne výhled na celé město. Nezapomeňte si své místo rezervovat dopředu, restaurace je velmi vytížená. Ostatně vytížená je i nejznámější galerie světa, jež nese název Louvre.

Louvre pod jednou střechou ukrývá díla těch nejvěhlasnějších umělců od antiky až téměř po současnost. Na prohlídku muzea si vyhraďte alespoň půl dne. A připravte se, že u slavné Mony Lisy bude pořádně rušno. Vždyť je to nejslavnějíš obraz, který kdy vznikl.

Montmartre, místo umělců

Pak byste určitě měli navštívit, nebo aspoň z povzdálí obhlédnout nejkrásnější gotickou katedrálu Notre-Dame, v níž se také odehrával filmový i literární příběh Zvoník u Matky Boží. Dne 15. dubna 2019 sice katedrálu zachvátil požár, ale už se intenzivně pracuje na její obnově.

A když jsme u historických památek, za zmínku i za návštěvu určitě stojí taktéž Bazilika Sacré Coeur, která se tyčí na kopci ve slavné umělecké čtvrti Montmartre. Půjdete-li z centra Paříže na Sacré Coeur pěšky, možná se trochu zapotíte, ale ta námaha za to rozhodně stojí.

Projděte si i uličky této čtvrti a posaďte se aspoň na chvíli do jedné z místních kaváren nebo restaurací. Objednejte si červené víno a sýr, a budete si připadat jako ve filmu.

Věhlasný kabaret

Pod Sacré Coeur se nachází i nejznámější kabaret na světě Moulin Rouge. Ten ovšem není hojně navštěvován jenom muži, ale i ženami. Nacházejí se zde nejlepší kabaretní tanečnice na světě a jejich představení je skutečně zážitkem na celý život.

Samotný pařížský noční život je ohromně fascinující. Francouzi rádi večeří s přáteli a až kolem deváté nebo desáté večer, proto i o půlnoci máte stále kam zajít a kde se najíst nebo napít.

Na nákupy na Champs-Élysées

Pokud si chcete dosyta užít také pařížských nákupů, pak vyrazte na Champs-Élysées, širokou bulvární třídu s klasickými obchody s módní konfekcí, ale i světoznámými luxusními značkami. Na začátku této nákupní třídy se také tyčí Vítězný oblouk, který nechal postavit sám Napoleon Bonaparte na paměť svého vítězství v bitvě u Slavkova.

Latinská čtvrť

Latinská čtvrť je další skvost. Jde o studentskou čtvrť a domov prestižní univerzity, jež nese název Sorbonna. Latinská čtvrť je plná kavárniček a specifické architektury.

Nejstarší muzeum voskových figurín

Vezmete-li na výlet do Paříže vnoučata, určitě se vypravte do Muzea Grévin, nejstaršího a jednoho z nějvětších muzeí voskových figurín na světě. Bylo založeno už v roce 1882 a dnes tu najdete na čtyři sta padesát postav, které hrály důležitou roli v dějinách nejen Francie.

Záhady a tajemství

Fascinující a tajemné místo zároveň představují pařížské katakomby, které jsou jako stvořené pro všechny, kdo mají rádi záhady a navštěvují neobvyklá místa.

Katakomby čítají sto devadesát kilometrů chodeb pod celou Paříží a leží v hloubce dvacet metrů pod zemí. V současnosti jsou ovšem zpřístupněny pouhé dva kilometry chodeb, které jsou dobře osvětlené a přístupné i pro děti a starší osoby.

• Do Paříže se dostanete autobusem, autem i letadlem.

• Platí se eurem.

• Zakupte si Paris City Pass, budete mít zdarma místní dopravu i vstupy do muzeí a galerií.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden