Plněné zelné listy s mletým masem

Suroviny:


  • 1 hlávka bílého zelí


Masová náplň:

  • 750 g mletého masa

  • 1 menší cibule

  • 1 lžíce sladké papriky

  • sůl a mletý pepř


Ostatní:

  • 2 cibule

  • 1 velký rajčatový protlak

  • 1 balení zakysané smetany

  • 8–10 kuliček nového koření

  • 4 bobkové listy

  • 10 kuliček černého pepře

  • sůl a pepř


Postup:

Maso smícháme s nakrájenou cibulí, osolíme, okořeníme paprikou a pepřem. Hlávku zelí otočíme košťálem nahoru a listy u něj překrájíme, aby se lépe odlupovaly. Hlávku vložíme do hrnce s vroucí vodou a necháme listy postupně odlupovat a změknout.

Počítejme vždy dva na jeden závitek. Listy necháme osušit a zchladnout. Tvrdší část seřízneme, aby se závitky lépe motaly. Dáme vždy dva listy na sebe, z masa utvoříme váleček a položíme na listy a zavineme.

V pekáči zesklovatíme dvě cibule, přidáme pokrájenou čtvrtinu zbylé hlávky zelí, osolíme, přidáme nové koření, pepř a bobkové listy a smícháme s rajčatovým protlakem.

Podlijeme vodou, ve které se vařila hlávka, a poklademe navrch závitky. Přiklopíme a v troubě na 200 °C pečeme cca 40 minut.

Pak závitky vyjmeme a vmícháme zakysanou smetanu rozmíchanou s trochou horké omáčky, aby se nesrazila. Podáváme se závitky.

reklama
reklama