Moje sladké tajemství

Plot, který oživí zahradu

Také máte rádi léto, kdy je zahrada plná barev, většina květin je v rozpuku a vy se nemůžete na tu krásu vynadívat? Nejen květiny, ale i keře a dřeviny zdobí. Které kvetou právě v letních měsících, a neměly by tedy na zahradě chybět?

Dřeviny a keře se vysazují na podzim, to ale neznamená, že všechny odkvetly. Syrské ibišky, komule, dřevité třezalky, ořechokřídlec a mrazuvzdorná fuchsie udělají skvělou parádu. Díky nim bude vaše zahrada rozkvetlá až do podzimu. Pojďme se podívat, jak o ně pečovat.

Exotický ibišek syrský

Ibišek syrský je původem z jižní Asie, typický je pro něj vzpřímený růst a výška okolo tří metrů. Je na rozdíl od pokojového ibišku čínského opadavým druhem, tudíž na podzim shazuje listy.

Květy původních rostlin jsou světle fialové, vyšlechtěné kultivary se však pyšní celou řadou pěkných barev, nechybí ani intenzivně červená či čistě bílá. Zajímavé jsou i plné a poloplné formy.

Zahradní ibišky každoročně bohatě rozkvétají právě v létě. Tyto keře nejsou nějak náročné na údržbu, jen po odkvetení nenecháváme dozrát plody, neboť tvorba semen ibišky velmi vysiluje.

Komule Davidova láká motýly

Tento půvabný keř pochází z Číny. Jeho výška se nejčastěji pohybuje mezi 2 a 3 m. Kvete nádhernými květy v bohatých hroznech, nejčastěji jsou fialové, ale běžně se setkáme i s bílými a růžovými, a velice příjemně voní.

A protože lákají celou řadu motýlů, komuli se lidově říká motýlí keř. Rostlinám poskytneme teplé a slunné místo. Ve stinném prostoru se jim nedaří.

Dřevitá třezalka i léčí

Většinou ji známe jako velmi léčivou trvalku, jejíž rozkvetlá nať se sbírá a suší v létě. Od července do září vykvétají i nádherné dřevnaté třezalky. Mezi nejlepší druhy do našich podmínek řadíme třezalku kalíškatou a třezalku rozkladitou.

Oba druhy mají velké žluté květy s množstvím tyčinek. Je jim dobře v teplejší poloze a polostínu. Třezalka kalíškatá vytváří souvislý, hustý porost a výborně se při své výšce okolo 25 cm hodí jako podrostová, půdopokryvná dřevina. Porost stačí na jaře jednoduše posekat. Keřovitě rostoucí třezalky vyžadují zimní ochranu.

Ořechokřídlec zdobí dokonale

Ořechokřídlec klandonský je drobnější keř, který má krásně modré medonosné květy a úzké lístky, které po rozemnutí pěkně voní po citronu. Stavba keře je vzdušná, polokulovitého charakteru, výška se pohybuje nejčastěji mezi 70 a 100 cm. Kvete velmi bohatě od srpna až do začátku října.

Stejně jako komule i ořechokřídlec láká užitečný hmyz a motýly. Někdy namrzá i v mírnějších zimách, po hlubokém jarním řezu ale výborně a rychle regeneruje. Ořechokřídlec vyžaduje lehce zásaditou půdu s vyšším obsahem vápníku. V kyselém vřesovišti se mu daří.

Fuchsie něžná vytvoří krásný plot

Krásný druh fuchsie, který lze na záhonech pěstovat celoročně, pochází z Chile a dorůstá do výšky kolem 1 metru. Květy jsou drobné, s červeným kalichem a fialovými okvětními plátky.

Snáší dobře i výkyvy teplot, když jsou tuhé mrazy, vyžaduje přikrývku z chvojí a kůry nebo pečlivé zakrytí bílou netkanou textilií. Libuje si v polostínu a v humózní, vlhčí půdě.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden