Můj kousek štěstí

Poznejte horské boudy

Vypravte se na jarní, přesto zasněžený pochod probouzející se krajinou

Lákají vás sluneční paprsky na procházku ven do přírody? Jaro se blíží, naplánujte si proto svůj první, už téměř jarní výšlap na slavné horské boudy!

Beskydy

Hurá k Rajské boudě!

Staré horské chaty, které dnes slouží k odpočinku hladovým a unaveným turistům, mají dlouholetou tradici. Ty nejstarší boudy dříve sloužily k chování dobytka a k sušení sena. Pokud jste zdatní v turistice a vybrali jste si na jarní výšlap tyto hory, nezklame vás naučná stezka přes Lysou horu.

Trasa je dlouhá 16,5 km a má 15 zastávek,  z toho jedna je až na samém vrcholu u meteorologické stanice. Vyrazit po ní lze od nádraží v obci Ostravice nebo z Malenovic od Rajské boudy. Obě trasy se spojují na hřebeni Lukšince a stezka pak pokračuje na vrchol.

Z Ostravice půjdete po červené, z Malenovic po žluté. Na trase se dozvíte o místním zbojníkovi Ondrášovi, o jeskyních a pokladech. Pokud chcete vidět nejstarší horský hotel, je jím hotel Charbulák, založený zběhlým napoleonským vojákem. Nejmalebnější horské chaloupky jsou Maměnka a Libušín.

Orlické hory

Legendy Orlických hor

Tyto hory jsou spojovány se dvěma slavnými jmény – s T. G. Masarykem a K. Kramářem. Turisticky přitažlivější je Masarykova chata na Šerlichu. Má zajímavý interiér, plný dřevořezeb, mezi nimiž nechybí  Rampušák, dobrý duch zdejších hor.

Na jídelním lístku zde najdete různé speciality ze zvěřiny a oblíbený guláš  v chlebové misce. Další legendou je Kramářova chata. Rozhledna vedle chaty vám poskytne nádherný výhled na celé hory. V chatě lze kromě ubytování a restaurace využít wellness služby.

Perlou hor je Jiráskova chata s rozhlednou na vrchu Dobrošov.  A vaší pozornosti by neměla ujít Bartoňova útulna nedaleko Nového Města nad Metují, kde zejména děti nadchnou čertovské motivy a jídelníček s řadou „pekelných“ specialit.

Jeseníky

Jesenické „salaše“

Nejznámější a zároveň nejstarší objekt těchto hor je turistická chata Švýcárna mezi Červenohorským sedlem a Pradědem. Švýcárna je ukázkovým příkladem přeměny pastevecké salaše na klasickou horskou chatu.

Další známou jesenickou horskou boudou je chata Jiřího na Šeráku na úpatí hřebene Hrubého Jeseníku. Chata je po celkové rekonstrukci, a přijdou si zde na své i hodně nároční hosté. Potěší je útulné pokoje i nová restaurace.

Od Jiřího chaty se můžete kochat opravdu nádhernými výhledy. Nedaleko Mechového jezírka stojí typická horská chata Rejvíz. Interiér chaty je vyzdoben nevšedními řezbářskými pracemi – majitelé hotelu přišli na originální nápad vyřezávat židle s karikaturami stálých hostů.

Dnes zde tak můžete obdivovat lesního, bláznivě zpívající Bety, kostelníka, kominíka a řezníka.

Lužické hory

Romantická procházka

Překrásná procházka lesem pohodlnou silnicí, po níž ale auta jezdí pouze výjimečně, na zvláštní povolení, vás zavede k horské chatě Tokáň. Původní hájovna a několik srubů v alpském stylu vám nabídne romantické  ubytování a hostinec s příjemným posezením a výbornou kuchyní.

Místo můžete využít jako odpočinek na svých toulkách skalními městy nedotčené přírody. Dřevěné sruby zde vystavěl hrabě Kinský a dodnes jsou skryty v zalesněných kopcích daleko od civilizace. Pokud vyrazíte do tohoto magického kraje, rozhodně navštivte Kyjovské údolí.

Patří  mezi nejzajímavější oblast v Českém Švýcarsku. Procházkou mezi skalami podél divoké říčky Křimice dojdete až do Německa. U Horní Světlé, která je nejvýše položenou osadou těchto hor, najdete Petrovu boudu, kolem níž jsou velmi zajímavé turistické trasy.

Při jejich zdolávání najdete ledovou jeskyni, léčivý sirný pramen a zříceninu hradu Milštejn.

Krkonoše

Náš ostrov tundry

Horských boud je zde hodně. Hned u Pece pod Sněžkou je nejmaskovanější ze všech – Výrovka. Když nasněží, koukají z ní jen vikýře.  Proslula svým tunelem ze sněhu, který do ní v zimě vede. Na křižovatce mezi východními a západními Krkonošemi stojí Chalupa na Rozcestí, která vypadá se svými střechami až na zem jako obrněný transportér v krkonošské pustině.

Je vyhlášena svou kuchyní. Na opačnou stranu od Výrovky stojí největší královna zdejších hor – Luční bouda. Dnes je v ní minipivovar, ve kterém se vaří pivo Paroháč. Nejlepší pěší trasou je vystoupat z Pece k Výrovce.

Od ní jít k Chalupě na Rozcestí, která je na dohled, nebo na druhou stranu k Luční boudě. Mezi další oblíbené boudy patří  Mumlavská bouda u Harrachova, která má půvabný interiér. A pokud chcete navštívit krkonošský panelák Labskou boudu, pak se k ní raději vydejte za opravdu dobrého počasí.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden