Můj kousek štěstí

Procházky s příběhem

Čekají nás krásné dny, které budou ideální k výletu barevnou přírodou.

Projděte si některé z našich naučných stezek, dozvíte se mnoho zajímavých věcí, a navíc si dokonale vychutnáte kouzelnou podzimní přírodu.

Projděte Zemskou branou

Oblíbeným výletním místem je Zemská brána v Orlických horách. Je to skalnatý úsek Divoké Orlice, kde najdete romantická údolí. Dojmem vstupní brány tu působí kamenný most s jedním obloukem na začátku údolí, který byl postaven českými a italskými kameníky v letech 1901 až 1903.

U mostu začíná naučná stezka „Zemská brána“, dlouhá 3 km. Dalším můstkem, který stojí za navštívení, je nedaleká Pašerácká lávka. Velmi lehkou naučnou stezku, vhodnou i pro děti, najdete u Rokytnice nad Jizerou. Jmenuje se „Dřevosochání“.

Uvidíte tu mnoho zajímavých dřevěných soch a dalších výtvorů. S dětmi vyrazte také na procházku do „Pohádkové stezky“, která se nachází nedaleko Hradce Králové. Po cestě vás budou provázet nejrůznější pohádky a postavičky jako drak, kouzelník nebo borůvková víla.

Dojděte si pro odměnu

Naučná stezka a také cyklostezka v Petrovicích u Sušice vám nabídne putování po stopách středověkého dolování zlata na Klatovsku. Sedmnáctikilometrová trasa vám odhalí pozůstatky místních zlatých dolů. Kutání zlata ve zdejší krajině připomínají středověké šachty a štoly.

Nedaleko Srní na Šumavě si můžete udělat krásnou procházku podél říčky Vydry díky „Naučné stezce Vchynicko-tetovský plavební kanál“. Ten v minulosti sloužil pro plavení šumavského dřeva. Pokud budete chtít zabavit děti, zamiřte do Slavonic.

Zdejší „Cesta pohádkovým lesem“ má tři stupně obtížnosti. Bronzová je určena pro malé dětičky, stříbrná pro zdatné poutníky a zlatá pro „válečníky a princezny bojovnice“. Pokud děti splní všechny zadané úkoly, čeká na ně po návratu v turistickém informačním centru Slavonice odměna.

Minerální prameny a med

Nejen chůzí, ale také ochutnávkou zdejších léčivých pramenů, povzbudíte své zdraví, pokud se vydáte na „Stezku Vincenze Priessnitze“. Je dlouhá 7 km a vede kolem léčebných pramenů Lázní Jeseník. Po okolí vyvěrá ze země 80 různých pramenů.

Trasa stezky je pouze pro pěší, některé úseky jsou totiž cyklisticky nedostupné. Vydat se můžete též na největší vrchol Bílých Karpat – na Velkou Javořinu. „Javořinská naučná stezka“ začíná u vlakového nádraží ve Velké nad Veličkou a pokračuje modrou turistickou značkou do obce Javorník.

V Lomnici na jižní Moravě najdete naučnou stezku Járy Cimrmana. Vede po žluté turistické značce z lomnického náměstí směrem k Synalovu a končí u myslivny pod vrcholem Sýkoř. Pro milovníky medu vybudovali včelaři z Ostrožské Nové Vsi a Uherského Ostrohu naučnou stezku. Vypráví o světě včel i dalšího hmyzu.

Magický svět kamenů

Zajímavou naučnou stezku najdete na Sedlčansku, konkrétně v jeho jižní části – Petrovicku. Zdejší oblast nese název „Kraj kamenů“. Díky Petrovické naučné stezce uvidíte plno roztodivných balvanů rozličných tvarů, velikostí i pojmenování, objevíte tu i jeskyně.

Stezka začíná a končí v Petrovicích a její trasa měří téměř 27 km. Najdete zde například kámen nazvaný „Husova kazatelna“, kde podle pověsti kázal Mistr Jan Hus. Naučnou stezku mají i v Máslovicích nedaleko Kralup nad Vltavou, kde můžete navštívit i Malé máslovické muzeum másla.

Máslovická stezka má jen 1,5 km. Pokud milujete pověsti, zamiřte na horu Blaník a vyzkoušejte naučnou stezku „S rytířem na Blaník“, vede od úpatí Velkého Blaníku k rozhledně na vrcholu.

Skalky skřítků a rašeliniště

Naučnou stezku Kladská najdete v jedné z nejstarších a největších přírodních rezervací Kladské rašeliny v Karlovarském kraji. Vede po dřevěném chodníku, do rašeliniště tak nahlédnete suchou nohou. Najdete tu odpočívadla, vyhlídková místa, stezka je bezbariérová.

Skvělým tipem je též naučná stezka „Baltenský příkop“ od Božího Daru po Horní Blatnou. Stezka je zaměřená na historii hornictví, lesnictví a historii využití zdejšího plavebního kanálu.

Pro děti budou skvělou volbou Skalky skřítků v Doupovských horách, které byly nazývány doupata, či pernice trpaslíků. Ke Skalkám skřítků se dostanete nejlépe ze vsi Dubiny a pak půjdete po červené a žluté značce, nebo z Kyselky po červené značce.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden