Můj čas na kafíčko

Proslulé termální lázně Maďarsko

Ve starobylých Uhrách sice není moře, jen obrovské jezero Balaton, ale ukrývá se tady spousta vody pod zemí. Je léčivá a hřejivá. Kam se jinam se ukrýt před nevlídným počasím, když ne do vyhřáté koupele z některých úžasných termálních pramenů?

Hévíz

Jedny z nejstarších lázní v Maďarsku jsou součástí jezera s horkou vodou, největšího v Evropě. Kousek od Balatonu se dochoval zbytek sopečného kráteru, ze kterého se několika mohutnými prameny valí horká termální voda. Je mírně radioaktivní a absolutně čistá, protože se během 28 hodin úplně vymění. Starobylá budova lázní připomíná zámek a stojí přímo v jezeře na kůlech. Jezero je slavné obřími růžovými lekníny, mezi kterými si můžete zaplavat. I ve špatném počasí, to jste pak zahaleni oblakem páry. Voda obsahuje jód a estrogen a léčí revmatické, kloubní a gynekologické potíže a při pití pomáhá zlepšit zažívání.

Lenti

Nevelké lázně u hranic se Slovinskem a Chorvatskem působí na první pohled spíš jako klasický aquapark, ale zdání klame. Osmihektarový areál s osmi bazény, z nichž má každý jiný účel, a s hotelovým komplexem, je vynikajícím místem pro odpočinek. Léčit se i sportovat můžete ve vodě s obsahem natrium- hydrogenkarbonátu, vhodné pro léčbu pohybového aparátu. Prý tady ale funguje pozitivní energie, která garantuje celkové zotavení a novou chuť do života. Kolem lázní se údajně nachází energetický park svatého Jiří, který je unikátním místem v Evropě, neboť se nachází na místě, kde se protínají proudy zemského záření.. Věřte nevěřte, je tu hezky.

Debrecen

Lázně v druhém největším městě Maďarska, nedaleko hranic s Rumunskem, nabízejí léčbu i zážitek. Proslulý Velký les, Nagyerdö je obří aquapark a lázně v jednom. Hala s kopulí o průměru 66 metru ukrývá tropickou zahradu se všemi možnými atrakcemi, tobogány a vířivkami. Stačí ale projít skleněnou chodbou a jste v termálních lázních s různými teplotami léčivé vody, doplněných vodními masážemi a parními procedurami mnoha druhů. V bazénech a potrubí tu proudí 63°C teplá alkalická voda s obsahem hydrogen-uhličitanů, jódu a brómu, takže je zvlášť vhodná k ozdravení pleti.

Miskolc-Tapolca

Třetí největší maďarské město Miskolc, kousek od Košic, leží na vápencovém krasu, ve kterém jsou obrovské zásoby čisté, mnoho let staré pramenité vody. Už když zdejší prameny objevili v roce 1902 v místních jeskyních, byla známá jejich léčebná účinnost. Moderní dostavba doplnila klasické lázně o vodní centrum zdraví a zábavy. Kanály, divoké řeky, můstky a chodbičkami propojené jeskynní bazény jsou zdejší slavnou specialitou. Celý systém je opatřen kouzelným osvětlením imitujícím hvězdnou oblohu. Voda tu není tak teplá, asi 30°C, je to tu určené spíš k dovádění. Jeskynní klima působí příznivě na dýchací potíže, srdeční a cévní choroby.

Györ

Také ve městě Györ, u hranic Slovenska, jsou lázně účelně propojené s aquacentrem. Památkově chráněné termální koupaliště z roku 1931 je doplněné o moderní wellness středisko. Termální voda tu vyvěrá z hloubky 2000 metrů, má teplotu 67°C a využívá se k léčení chorob kostí a svalů, dýchacích potíží a ženských chorob. Zároveň tu ovšem najdete všechno ke skvělé vodní zábavě, dlouhé tobogány, divoké kanály, trysky, jeskyni, překrásný vodopád a také vodní bar. Při úpravě vody se tu obejdou bez chlóru a jsou tu skvěle zařízeni i pro tělesné postižené. Chloubou centra jsou saunové zahrady a nejrůznější druhy masáží, vířivek a jacuzzi.

Bükfürdö

Hned u rakouských hranic leží nejnavštěvovanější maďarské lázně. Horký pramen s původní teplotou 58°C je dnes rozveden do dvanácti bazénů. Některé jsou kryté, dokonce je tady i plavecký bazén se skluzavkami, ale většinou se povalujete ve venkovních, příjemně teplých bazéncích. Můžete zkusit i vřídlo s obrovskými bublinami. Tady se nepokřikuje, necáká, ale doslova válí. V létě to tady není úplně ono, protože se vám do horké vody nechce, ale zato když je chladno! Voda má mimořádně vysoký obsah železa, je to charakteristická zemito-vápenitá voda. Je je vhodná pro léčení poruch pohybového ústrojí, pro poúrazovou terapii.

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden