Můj kousek štěstí

Sicílie vášnivá i romantická

Tady slunce ještě krásně hřeje, moře je příjemné a antické památky lákají.

Vedra zde už nejsou tak úmorná, ale koupat se tu stále dá, navíc Liparské ostrovy poblíž jsou obklopeny vodou s blahodárnými účinky, jaké mívají léčivé termály.

O Sicílii, která je největším ostrovem Itálie, se s oblibou říká, že to je Evropa, Asie i Afrika. Najdete tu vysoké hory, dravé řeky i vulkány včetně největší činné evropské sopky Etny.

Byla řeckou kolonií, římskou provincií, arabským emirátem i normandským královstvím. Má největší počet historických památek na světě zařazených do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Pokud vás tedy fascinuje historie, zamiřte hlavně na jihozápadní pobřeží.

Mafiánské Palermo

Navštivte Agrigent, kde se nachází Údolí chrámů, plné antických památek. Vystoupejte pak nahoru směrem k Heraklovu chrámu a vychutnejte si pohled na údolí. Po stopách Archiméda se můžete vydat do městečka Syrakusy, kde se fyzik narodil.

Říká se, že kdo nebyl v Palermu, hlavním městě ostrova, nepoznal Sicílii. Město známé hlavně jako sídlo mafie je nezapomenutelný zážitek. Jeho uličky září barvami, staré centrum vás okouzlí. Město má unikátní atmosféru a velké množství památek.

Mezi ně patří úžasná katedrála s hrobkami sicilských králů a vládců. Chcete-li uniknout dennímu chaosu, ubytujte se v Cefalú – rybářském městečku východně od Palerma.

Leží pod obrovskou vápencovou skálou v zálivu s nekonečnými pískovými plážemi Na Sicílii najdete pláže oblázkové, ale i takové, které vám budou připomínat Karibik. K těm nejkrásnějším patří San Vito Lo Capo, Mondello, Isolla Bella na malé kouzelném ostrůvku, Scala dei Turchi a Cala Rossa.

Soptící Etna

Na magickou krajinu dohlíží z úctyhodné výšky sopečný gigant − Etna, jedna z nejvíce aktivních sopek na světě. Nachází se poblíž druhého největšího sicilského města Catanie a vznikla po četných podmořských erupcích před půl milionem let.

Do 2/3 výšky se na ni dostanete lanovkou a autobusem nebo můžete taky pěšky. Nahoru ke kráteru ale lze stoupat jen s průvodcem. Pokud vám bude počasí přát, naskytne se vám ze sopky nezapomenutelný výhled.

Na sever od Etny se ve vnitrozemí nachází krásný přírodní úkaz vzniklý následkem erupce sopky Monte Mojo, je to nádherná soutěska Alcantara. Největším přírodním klenotem ostrova je Zingaro, rozsáhlý národní park s podvodními jezírky.

Vydejte se na Lipary

Velkým zážitkem, na který byste si měli udělat čas, je výlet na Liparské ostrovy. Na nejbližší Vulcano se dostanete lodí za necelou půlhodinku. Moře u činné sopky je plné sirných pramenů, za které vám poděkují vaše klouby a páteř.

Prospějí vašemu pohybovému ústrojí více než termální lázně. Právě ostrov Vulcano je na koupání nejlepší, pokud ale toužíte po historii, pokračujte na hlavní ostrov Lipary. Nebo se vydejte na nejmladší z těchto ostrovů – Stromboli.

Rýžové kuličky a Marsala

Přímo na Sicílii se vyrábí ovčí sýr pecorino siciliano a také canestrato. Na ostrově jsou ideální podmínky k pěstování vína a tím typickým je Marsala. Jako místní zajímavost ochutnejte arancini – plněné rýžové kuličky smažené ve strouhance.

Náplň tvoří obvykle ragú, což je maso s tomatovou omáčkou, mozzarel­la a hrášek. A nezapomeňte na cassata, zákusek nazývaný také cassata siciliana, což napovídá, že se jedná o proslulou sicilskou specialitu.

Dovolenou letecky na 8 dní s polopenzí pořídíte již od 11 990 Kč.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden