Můj kousek štěstí

Srí Lanka je ostrov koření a čajů

Nádherné pláže, buddhistické chrámy, hory, sloni, želví líhně a čajové plantáže.

Ostrov na jihu od Indie je stále oblíbenější destinací. Srí Lanka představuje exotický ráj plný bílých pláží a zelených plantáží, navíc cenově dostupný.

Na Srí Lanku můžete vyrazit kdykoli, vždy tu najdete část ostrova, na které bude pěkně. A díky tomu, že se zde dá rychle a bezpečně přesouvat z jednoho konce na druhý (třeba vlakem), se snadno přizpůsobíte.

Na ostrově se nachází mnoho pláží. Mezi nejznámější patří letovisko Unawatuna, kde vedle koupání objevíte kouzlo nočního života. Ve zdejších tyrkysových vodách můžete šnorchlovat, ukrývá se tu i vrak lodi Lord Nelson.

Tangalle je zážitek

Pár minut odtud se nachází další skvělá pláž Jungle beach. Abyste se na ni dostali, musíte projít dobrodružně džunglí. Jednou z nejlepších pláží je Mirissa, která se nachází ve stejnojmenném letovisku.

Bělostná pláž má svůj osobitý půvab, nachází se zde malý poloostrov, který je snadno přístupný a i u něj je šnorchlování zajímavé. Brzy ráno se můžete zajít podívat do přístavu na úlovky místních rybářů nebo si dopřát tradiční ajurvédskou masáž.

Další dobrou volbou bude městečko Tangalle s dlouhými  a klidnými písčitými plážemi. Najdete zde jen pár restaurací a i v hlavní sezoně je tu poměrně málo turistů. Z Tangalle se pořádají noční výlety na pláž za líhněmi želv, je to úžasný zážitek.

K ostrovu neodmyslitelně patří čajové plantáže. Nejlepším výchozím bodem pro prozkoumávání čajových plantáží je horská vesnička Ella v centrální části ostrova. Vesnička je obklopená kopci a plantážemi, odkud se dají podniknout vycházky po okolí.

Nejslavnějšími jsou čajové plantáže st. Clairs. Kromě jejich návštěvy a továrny na čaj se můžete projít k chrámu Dowa. Tradici pěstování čaje na Srí Lanku přivezli Britové, kteří vykáceli část džungle a na její místo zasadili čaj.

Chrámy Dambulla

Pokud zatoužíte po historii, zamiřte do Kandy, kde leží vyhlášený chrám Buddhův zub nebo zamiřte do posvátné Dambully. Uvidíte nejrozsáhlejší chrámový komplex na ostrově, který se nachází v pěti jeskyních.

Velkým zážitkem bude jistě i procházka zdejší přírodou. Bez průvodce se ale do džungle nevydávejte. Jste na ostrově, kde převažují buddhisté, a ti zvířata nezabíjejí, ani jedovaté hady, kteří mají na ostrově ráj.

Na ostrově najdete několik přírodních parků, největším zážitkem ale bude sloní sirotčinec Pinnawala. Koupání se slůňaty je kouzelné. Národní park Yala je zase nejstarším parkem Srí Lanky, kde můžete ve volné přírodě pozorovat slony, gepardy a další zvířata.

Lidé na ostrově jsou ochotní a milí. Po celé Srí Lance se můžete přesouvat vlakem a jezdí tu také asi milion trojkolových tuktuků, které se perfektně hodí na krátké cesty.

Vyberte si tuktukáře, který na vás nejméně pořvává, případně stojí stranou od ostatních. U něj máte větší šanci usmlouvat nejlepší cenu.

Vydejte se na Lví skálu

Navštivte místo zvané Sigiriya, které je plné jeskyní a skalních převisů a patří k největším archeologickým nalezištím. Sigiriya v překladu znamená Lví skála. Jméno dostala podle lvích tlap pod skalou.

Na jejím vrcholu se údajně kdysi nacházel královský palác. Podle jiných teorií byla skála sídlem buddhistického kláštera. Tuto skalní pevnost najdete 150 km severovýchodně od Kolomba.

Dovolenou letecky na 8 dní ve 4hvězdičkovém hotelu se snídaní pořídíte již od 26 900 Kč.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden