Moje sladké tajemství

Stačí pár fíglů pro krásný trávník

Zahrádku s nádhernými barevnými květinami a dobrotami z úrody chceme všichni. Jenže každý z nás ví, že základem je ten zelený koberec. Vypěstovat si pěkný trávník stojí nějakou práci, není to ale zase žádná velká věda.

Zakládáte nebo opravujete trávník? Červen je ideální doba. Na začátku léta ještě nepanují výrazná horka a nejrychlejší způsob opravy i založení je kladení travního koberce. Vždy si musíme důsledně připravit plochu – vyrovnat ji a zbavit kamenů.

Na mírně vlhký povrch ukládejte pásy koberce podobně, jako když zdíte stěnu z cihel. Na závěr důsledně zválcujeme a vydatně zavlažíme. Nový trávník by měl být alespoň týden tak vlhký jako rýžové pole. Po dvou týdnech od kladení byste ho už neměli odtrhnout od povrchu.

Vyživujte trávu pořádnými hnojivy

V červnu už to slunce dovede rozpálit stejně jako v létě. Proto za horkých dnů nezapomínáme na pořádnou zálivku, nejlépe hned ráno. Pokud to nestihneme, zaléváme večer, rozhodně se však za horkých dnů vyhneme polednímu kropení.

Pro trávu by to znamenalo přílišný šok a skrz kapky vody na stéblech by ji slunce popálilo. Zálivka s probiotiky pro rostliny jednou za 10–14 dní udělá s trávníkem divy. Bude vitálnější a silné kořínky ho udrží pevně v zemi – ať už ho prověří prudké lijáky, či zahradní party.

Hnojit dlouho působícími hnojivy se pak od poloviny léta moc nevyplatí. Kvalitní značky totiž zaručují zásobu živin, která se uvolňuje osm až dvanáct týdnů. To znamená, že váš trávník by dostával výživu i v době, kdy by ji už nevyužil.

Dlouhodobá účinnost granulovaných hnojiv je zabezpečena systémem obalovaného jádra. Díky tomu hnojivo trávník nespálí. Proto trávník pořádně nadopujeme výživou hned na začátku.

Jaký zástřih si váš trávník přeje?

V podstatě platí, že čím častěji trávník sekáme, tím je hustší a krásnější. Obvykle stačí sekat jednou týdně, na jaře nebo po deštích i dvakrát. Po sekání trávník zavlažíme.

Při sekání se snažíme dodržovat pravidlo třetiny čili odsekáme maximálně třetinu aktuální výšky porostu. Konečná doporučená výška trávníku po posekání je cca 3 až 3,5 cm. Dodržíme-li pravidlo třetiny a tráva bude vyšší, než chceme, na tu ideální ji sesečeme postupně.

Co se týče mulčování trávníku pomocí mulčovací sekačky, názory odborníků se liší, mnozí tento způsob sekání nedoporučují. Když však tuto funkci využíváme, vertikutace dvakrát za rok by měla být pravidlem.

Vitaminy, kterými váš trávník nepohrdne

Trávník potřebuje dusík, který je základním stavebním prvkem potřebným pro jeho růst. Hnojíme jím jen do konce léta. Pak fosfor. Je to důležitá živina pro tvorbu kořenového systému.

Měl by být k dispozici ve větší míře v době klíčení, až po zakořeňování nebo při dosévání, případně zakládání trávníku z travního koberce.

A nezapomeňte na draslík, ten posiluje buněčné stěny, a proto podporuje odolnost trávových listů vůči suchu, vymrzání a nemocem. Aplikujte ho před koncem vegetačního období nebo během nedostatku vláhy.

Co udělat pro okrasu?

Okrasná zahrada má své období. Právě nyní jí musíte věnovat péči, aby se vám odměnila dechberoucím půvabem.

 Vykvétají růže. Přihnojíme je kompostem nebo sypkým organickým hnojivem a podpoříme probiotiky v zálivce. Odmění nás záplavou krásných květů.

 Krásně vám pokvetou také kosatce, pivoňky, begónie, hrachory, kopretiny a lichořeřišnice.

 Odkvetlá květenství odstraňujeme. Pokud nejsou napadená plísní nebo hnilobou, najdou svoje další uplatnění v kompostu.

 Vyséváme dvouletky: macešky, pomněnky, sedmikrásky a karafiáty. Na semínka nasypeme tenkou vrstvu substrátu a hlídáme zálivku, aby nám v zemi nezaschla. Maceškám při klíčení škodí vysoké teploty, radši je dočasně zastíníme.

 Sázíme letničky, které vydrží kvést až do podzimu.

 Vyšší trvalky (azalky, kosatce, pivoňky a lilie) přivazujeme k podpoře a odstraňujeme odkvetlé květy z trvalek a keřů.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden