Moje šťastná hvězda

Ta nejlepší sekaná

U sekané platí pravidlo „všeho s mírou“ víc než kdekoli jinde. Solte a kořeňte proto přiměřeně!


Ingredience:


2 housky nebo rohlíky


mléko (na pokropení housek)


1 kg mletého masa (půl vepřové, půl hovězí)


1 větší cibule


4 stroužky česneku


3 vejce


čerstvě mletý pepř


2 lžičky sušené majoránky


velká hrst sekané petrželky


1 lžička soli


200 g anglické slaniny na plátky


Postup:


Pečivo nakrájejte na malé kostičky, dejte do malé misky a lehce pokropte mlékem, aby se později dalo dobře zapracovat.


Troubu předehřejte na 180 °C a cibuli nakrájejte na malé kousky. Velké by vypadávaly a směs by hůře držela pohromadě. Připravte si velkou misku, do které se vejde nejen kilo mletého masa spolu s ingrediencemi, ale půjde i dobře prohnětat.


Do velké mísy dejte maso, nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, 2 vejce a 1 žloutek. Zbylý bílek dejte do hrníčku a na závěr s ním potřete šišku sekané, aby lépe držela pohromadě a vytvořila kůrčičku.


Přidejte všechny sypké ingredience – bylinky, sůl a pepř. Teď přijde na řadu pečivo v mléce – šup tam s ním taky! Všechny ingredience jsou nyní ve velké míse, a tak je důkladně prohněťte rukama, aby se rovnoměrně propojily. Pěkně si se směsí pohrajte s láskou, aby sekaná chutnala ještě lépe.


Když je směs důkladně prohnětená, vytvarujte z ní stejnoměrné šišky, aby se vešly na plech a stejně rychle se pekly. Teď jen sekanou opatrně vložte na plech s pečicím papírem, obalte ji plátky slaniny a potřete zbylým bílkem.


Vložte do trouby a pečte na 180 °C jednu hodinu. Sekaná pustí tuk, bude se vypékat – bude tedy v jednu dobu mokrá, ale nebojte se, pěkně se vypeče.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden