Můj kousek štěstí

Užijte si letošní vinobraní!

Víno teče proudem a k tomu se nabízí plno lákavých dobrot pro mlsný jazýček.

Už je to tu zase! Burčák se proměnil v lahodný mok, který dokázal potěšit i samotného císaře Karla IV. Kam se na něj vydáte letos?

Vchází víno – odcházejí starosti

Nejlépe chutná víno v prostředí, které k nápoji aristokratů patří – na hradě nebo zámku. Takovým nádherným středověkým klenotem je například Loket. Tady se už tradičně pořadatelé vinobraní drží motta: „Když vchází víno, odcházejí tajnosti.“

Můžete se těšit na vína od vinařů z celé republiky. Dobré pití je spojeno s vynikajícím jídlem a zajímavým programem na hradě i v podhradí. Vinobraní tu proběhne 30. září až 1. října.

Hrad je v tu dobu pro návštěvníky otevřený, můžete proto absolvovat i prohlídku. O týden dříve začíná vinobraní v Kadani. Přichystaný je celodenní program v areá­lu Františkánského kláštera. K odpočinku využijete klášterní zahrady s bylinkovými záhonky a vinicí. Ochutnat můžete i kadaňské víno.

Největší výstava i ochutnávka

V Praze to svátky vína žije. Největší vinobraní je vždy v Grébovce, tentokráte od soboty 23. září. V celém areálu budete vybírat u 80 vinařských, řemeslných a bio stánků, které budou nabízet jídlo, pití i dárkové předměty. Je připravena cimbálová muzika a vstup je zdarma.

Ve stejný víkend ožije i Karlštejn. Kromě ochutnávky vín a burčáku uvidíte přehlídku gotického odívání, vystoupí polykač ohně a dvorní mág. Největší ozdobou slavnostního průvodu bude císař Karel IV. s chotí Eliškou Pomořanskou.

V sobotu 30. září u příležitosti oslav sv. Václava, zakladatele české země a ochránce českých vinařů, se i v Kutné Hoře budou konat Svatováclavské slavnosti, jejich součástí bude největší výstava českých vín 2023.

Festival vína a pivobraní

Největší Festival vína proběhne už po jedenácté v Českém Krumlově. Ochutnáte domácí i zahraniční vína. Samotný program festivalu se rozběhne slavnostním zahájením 6. října a potrvá do 2. prosince. V průběhu pěti týdnů si můžete užít desítky degustačních večerů a přátelských setkání.

Součástí festivalu je i ochutnávka mladých svatomartinských vín, spojená s příjezdem sv. Martina, ten proběhne 11. 11. v 11:11 hodin. Ve svátku vína nalezli zalíbení také v Želivském klášteře, kde proběhne 28. září už 3. ročník Svatováclavského vinobraní a pivobraní.

Na své si tu přijdou nejen milovníci vína, ale také piva. A za zmínku stojí i jedna z nejlepších soutěží Král vín v Táboře, která bude 5. října. Návštěvníci ochutnají 15 nejlépe ohodnocených vín soutěže, včetně vítězů jednotlivých soutěžních kategorií.

Tour de burčák na kole

Pokud milujete burčák a nestíháte jeho zářijové popíjení, zkuste 5. 10. − 7. 10. Burčákové slavnosti Hustopeče. Užijete si tu moc vydařenou recesistickou akci, na které samozřejmě nechybí ochutnávka burčáků v čele s purkmistrem a konšely města i jarmark.

Třídenní oslavy sladkého bouřlivého moku provází peprná dávka humoru, včetně svérázného zasedání burčákové unie. I když jste možná propásli termíny královských vinobraní v Kyjově a Bzenci, nenechte si ujít výlet jejich vinařskou stezkou. První říjnový víkend tak strávíte v podzimních vinicích.

Připraveny budou dvě speciální trasy pro cyklisty a jedna pro pěší, během nichž budete objevovat krásy slovácké přírody a současně ochutnáte místní speciality včetně vynikajícího burčáku. 30. září si tak užijete Tour de burčák, který vede přes Kyjov – Milotice – Bzenec až do Kelčan.

Hradecký koštýř vede!

Také ve východních Čechách se šíří zájem o vinařské slavnosti, i když nemají tak dlouhou tradici, jako v jiných částech naší země. Už 15. ročník slavnosti vína a burčáku si bude 28. září v Žižkových sadech a terasách v Hradci Králové, nese název Hradecký koštýř.

Těšit se můžete na širokou nabídku vín a dobrot k vínu. A i když se jedná o akci určenou především dospělým, děti doma nenechávejte. Připraveny pro ně budou tvůrčí dílny a divadýlko.

V Domousnici na rozhraní středočeského a východočeského kraje chystají už 10. ročník zámeckého vinobraní Domousnice, a to od 23. září. Nabízí návštěvníkům kulturní a vinařské odpoledne plné dobrot, špičkové domousnické víno a legendární červený burčák. Akce probíhá v zahradách kolem zámku. A oblíbené už je také vinobraní v České Třebové.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden