Moje sladké tajemství

Vepřová panenka se švestkovou omáčkou

Suroviny:  50 g čerstvých švestek  200 vody  2 kuličky jalovce  1 badyán  špetka skořice a soli  1 lžička citronové kůry  2 lžíce medu  3 lžíce oleje  500 g vepřové panenky  4 čerstvé fíky  1 lžíce rumu  čerstvě mletý pepř

Postup: Předehřejeme troubu na 150 °C. Švestky vypeckujeme a dáme do hrnce. Přilijeme vodu, zasypeme kořením, citronovou kůrou, osolíme a dosladíme medem. Na mírném ohni vaříme do úplného rozvaření švestek asi 30 minut. Mezitím necháme v jiné rozpálené pánvi na dvou lžících oleje zatáhnout panenku.

Fíky svrchu křížem nařízneme. Poté dáme maso do zapékací mísy, po stranách položíme fíky zakápnuté olejem, pečeme v troubě asi čtvrt hodiny. Když je omáčka téměř hotová, přidáme rum a vaříme ještě pět minut.

Propasírujeme a dáme stranou. Upečené maso necháme chvíli odpočinout a osolíme, poté nakrájíme na plátky a zalijeme omáčkou. Podáváme s fíkem, okořeněné čerstvým pepřem.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden