Můj čas na kafíčko

Víkend v nádherné Barceloně - Španělsko

Barcelona je ideální cíl pro víkendový výlet po Evropě. Hlavní lákadla města se dají zvládnout během tří dní, počasí je tu i na podzim příjemné, i když na koupání v moři už to pro každého není.

Nejjednodušším způsobem se sem dostanete letecky, což z Česka obnáší něco málo přes dvě hodinky. Samozřejmě existuje i možnost dopravy busem, ale to se připravte na mnoho hodin strávených na dálnici.

Úžasný Antoni Gaudí

V Barceloně vládně příjemně uvolněná atmosféra, jsou zde krásné pláže, chutné jídlo, bohatá historie a špičková architektura. Hlavním turistickým cílem je Sagrada Familia, tedy stále nedokončený chrám geniálního katalánského architekta Antoniho Gaudího.

Stavba baziliky začala již v roce 1882, k završení finálních prací monumentálního díla by pak mělo dojít v roce 2026, kdy uplyne století od Gaudího smrti po kolizi s tramvají. Vstupenky si ale rozhodně rezervujte dopředu přes internet, neboť bývají vyprodané.

La Rambla vás vtáhne

Dalším velkolepým Gaudího dílem je Park Güell. Zde můžete obdivovat desítky drobných staveb s nezaměnitelným rukopisem fenomenálního tvůrce, jimiž jsou zejména barevné mozaiky, nerovné linie, výrazná zdobení a gigantické sloupy.

Při procházce městem nemůžete minout obrovské náměstí Placa  Catalunya, jež propojuje Staré Město a čtvrť Eixample. Na náměstí si užijete bohatého mixu architektonických stylů. Přímo z náměstí pokračujte přes kilometr dlouhou ulicí La Rambla, nejpopulárnější třídou města.

Lemuje ji vzrostlé stromořadí a narazíte zde na architektonické skvosty včetně Gran teatre del liceu nebo mozaiky od Joana Miróa. K tomu vás tu neustále baví pouliční umělci.

Na jídlo tu ale nechoďte, všechno je tu předražené a kvalita není vždy zaručená. Pro gastronomický zážitek si raději vyberte některý z podniků v jižní části města. Ušetříte, a ještě kolikrát objevíte gastronomické perly.

Trh La Boquería osvěží

Možná si dáte něco k osvěžení či zasycení na La Boquería, což je hlavní městský trh hned vedle promenády La Rambla. Nakoupíte tu místní delikatesy za rozumné ceny, a to včetně čerstvých mořských plodů. Mezi turisty je trh velmi populární.

Pokud se chcete kochat výhledy, ty nejlepší vám nabídnou terasy zdejší katedrály, ale pominout nelze ani výhled z obchodního domu Las Arenas či vrchol Montjuïc.

Lanovka sem je natažená jen na dvou vysokých věžích, takže většinu jízdy strávíte zavěšeni nad propastí. Sto metrů vysoko, až cítíte jakousi závrať z krásy kolem, ale i ze stavu jisté úzkosti.

Na čem si pochutnáte?

Nejvyhlášenějším pokrmem je zde paella, pochoutka z rýže, masa, směsi koření a zeleniny. Existuje jich velké množství, a to s mušlemi, kalamáry, krevetami, ale i s kuřecím či jehněčím masem.

V Katalánsku nezapomeňte ochutnat i tlačenku botifarra či některou z pikantních klobás fuet. K většině jídel se zde podává pa amb tomàquet, tedy opečený kus pečiva potřený rajčatovou omáčkou a zakápnutý olivovým olejem.

Typické jsou také tapas, což jsou vynikající drobnůstky (něco jako jednohubky), které se podávají k jídlům i samostatně. Tradičným dezertem je crema catalana, tedy vaječný krémový dezert s karamelovou příchutí.

4 dny letecky se snídaní, od 13 000 Kč

Vzduch: 29 °C, voda: 25 °C

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden