Můj čas na kafíčko

Víkendové výlety - Česká republika

Jste z některého z větších měst a plánujete výlet do okolí? Máme pro vás tipy na zajímavá místa jen kousek od Prahy, Ostravy, Hradce Králové či Plzně. S námi teď už víte, kam vyrazit třeba hned nadcházející víkend...

Praha

Nebaví vás už objevovat Prahu jako takovou a toužíte po výletu do okolí? Tak si vyjeďte na český Grand Canyon – lom Velkou Ameriku. Okolo celého místa je vytvořena naučná stezka, jejíž panely vám přiblíží přírodovědné hodnoty území.

Bezpečně si lze celý lom prohlédnout z vyhlídky přímo u parkoviště nebo z pěšin vedoucích kolem Velké Ameriky. Nedaleko Prahy západním směrem se také nachází zřícenina hradu Okoř.

Ten se otevírá návštěvníkům od dubna, a to vždy na víkendy od 10 do 16.30. Vstupné je 70 Kč/dospělí a 45 Kč/dítě. Dobré jídlo si můžete dát v restauraci Na Baště či jen dobrou kávu v místní cukrárně. Jezdí sem také příměstský autobus.

Olomouc

Jestli bydlíte u Olomouce, pak je skvělým tipem na výlet Svatý Kopeček. Ocení ho hlavně milovníci barokní krásy. Nejkrásnější na pohled je určitě interiér baziliky Navštívení Panny Marie, kde se můžete zúčastnit i mše, které se konají v pondělí až čtvrtek od 9 hodin, v pátek pak dokonce v 9 a v 18 hodin a samozřejmě rovněž o víkendu.

Tohle místo s magickým výhledem po celé Hané si kdysi nenechal ujít ani papež Jan Pavel II. Od března je ale otevřený i hrad Bouzov. V rámci zimní trasy je k vidění stará kancelář, rytířský sál, lovecká síň a další pozoruhodné expozice. Vstupné je 240 Kč za dospělého a 70 Kč za dítě.

Ostrava

Příjemným výletem na Ostravsku může být Stezka Valaška – stezka mezi korunami stromů Pustevny. Dlouhá je 610 metrů a její součástí je skleněná vyhlídková plošina a 150m chodník. Díky skleněné plošině tady zažijete pocit, že stojíte přímo nad špičkami stromů.

Na stezce se dozvíte mnoho zajímavostí o přírodě Beskyd a vstupné vás přijde na 290 Kč za osobu, přičemž možné je i rodinné vstupné za 760 Kč.

Na Pustevnách se nachází parkoviště pro 250 aut, dostanete se tam ale také pravidelnou autobusovou linkou, která jezdí z Rožnova pod Radhoštěm přes Dolní a Prostřední Bečvu, anebo i lanovkou z Trojanovic (270 Kč/os. vč. zpáteční).

Hradec Králové

Jste z Královéhradeckého kraje a hledáte místo na výlet, které bude bavit i vaše děti či vnoučata? Vydejte se do zoo ve Dvoře Králové. V zimě jsou  tu otevřeny všechny pavilony, a nepřijdete tak o žádné oblíbené zvíře. Vstupné je v zimní sezoně 225 Kč/dospělí a 145 Kč/dítě.

Vyhledáváným místem v tomto kraji jsou také Ratibořice. Areál si můžete bez průvodce prohlédnout už v těchto dnech. Pokud vás ale zajímá výklad, počkejte si do 1. dubna, kdy už funguje základní okruh areálem, ale také prohlídky zámku. Vstupné je 160 Kč za dospělého a 50 Kč za dítě.

Liberec

Pokud bydlíte v Liberci, samozřejmě vás jako první myšlenka na sobotní výlet napadne Ještěd. Možná si říkáte, že v zimě to není dobrý nápad, ale vyvedeme vás z omylu. Už jen samotná cesta pěšky, která je dlouhá asi 4,5 km, je zážitek.

Pokud se na to ale necítíte, neváhejte vyrazit autem, z Liberce je to asi 7 km. Od zaparkovaného vozu vás ale několik set metrů do kopce nemine. Z vrcholu je ale úžasný výhled, za hezkého počasí klidně až do Prahy či do Krkonoš.

Už od 1. dubna také můžete vyrazit na prohlídku nedalekého hradu Kost (cca 30 min autem od Liberce). Jde o nejzachovalejší gotický hrad, ukrytý v Českém ráji.

Plzeň

Pokud bydlíte nedaleko Plzně, pak je pro vás jako stvořený zámek Zbiroh. Zámecký okruh zabere 50 minut a během něj si užijete pohled na dobově laděné místnosti podle historých období, ukázky nálezů z hradní studny, Zednářský salonek s ceremoniálními předměty či Secesní salonek, dekorovnaný tvorbou slavného mistra Alfonse Muchy.

Na zámku se v nejbližší době také konají zajímavé akce. Od 4. března, vždy v týdenních intervalech, budou dětské prohlídky, na něž je třeba si rezerovovat místo. V sobotu 8. dubna vás pak přiláká Velikonční jarmark, jenž startuje v 11 hodin. Těšit se můžete na ochutnávky svátečních pochoutek, ukázky velikonočních zvyků a tradic, hry pro děti, lidovou muziku i na zelené pivo.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden