Moje sladké tajemství

Výšlapy na místa s neuvěřitelným výhledem

Rozhýbejte tělo a dopřejte mozku pořádnou dávku kyslíku díky nádherným výletům do české krajiny. Fascinující panoramata si užijete ve vyšších nadmořských výškách, kdy si při náročných výstupech dáte i trochu do těla. Přinášíme tipy na místa, která rozhodně stojí za návštěvu a nějaké to převýšení. Navíc často můžete využít i lanovku...

Ještěd (Jizerské hory) - Majestátní Ještěd s dechberoucími výhledy

Vydejte se na vrchol hory Ještěd, která je dominantou severních Čech a je jakýmsi pomyslným symbolem města Liberec. Na samotném vrcholku se nachází slavná věž ukrývající vysílač a unikátní horský hotel s restaurací. Místo nabízí jedinečný pohled na okolí Libereckého kraje.

Ke zdolání vrcholu vám může pomoci lanovka z Horního Hanychova. Hora je posetá křemenci a leží zde dvě skalní brány nebo jeskyně. Mezi neznámější se řadí Hanychovská jeskyně, známá je také Liščí díra s jedinečnou krasovou výzdobou. V zimní sezoně jsou zde k dispozici sjezdové tratě pro začátečníky i náročnější lyžaře.

Využít můžete i středisko skokanských můstků nebo visutou lanovou dráhu. V okolí pak lákají k vycházkám Jizerské hory, krásné prostředí Lázní Libverda a v neposlední řadě zámky Sychrov a Frýdlant. V samotném centru Liberce nezapomeňte navštívit zoo, botanickou zahradu či plavecký areál.

Zvířetice (Střední Čechy) - Hrad Zvířetice s vyhlídkovou věží

Na pravém břehu řeky Jizery na Mladoboleslavsku, nedaleko Bakova nad Jizerou, se vypíná malebná, ale rozsáhlá zřícenina gotického hradu Zvířetice. Z hradu se dochovaly mohutné zdi s řadou oken s kamenným renesančním ostěním, jimž vévodí severní věž, která byla upravena na vyhlídku.

Zřícenina je volně přístupná a na horním ochozu věže je lavička, kde si můžete odpočinout a porozhlédnout se po okolí. Dohlédnete až na Bezděz, Ještěd, Javorník, Kozákov a do Českého ráje.

Určitě není náhoda, že si zříceninu hradu vybrali filmaři při natáčení filmu Máj nebo pohádky Jak si nevzít princeznu. V předhradí se zachovala renesanční sladovna, která je upravena na luxusní hotel s restaurací, kde se pořádají jedinečné akce a svatby.

Venušiny misky (Jeseníky) - Skalní městečko Venušiny misky 

Mezi obcemi Velká Kraš a Černá Voda v Jeseníkách se rozprostírá malé skalní městečko se zvláštními útvary, nazývanými Venušiny misky. Na Smolném vrchu zde objevíte prohlubně, které připomínají obří mísy. Spatřit tady můžete také další různorodé útvary, jako třeba skalní sedadla, výklenky a dutiny.

Celá oblast je vyhlášena národní přírodní památkou. Největší ze skalních mís má v průměru metr a půl, je hluboká přes metr a pojme přes 65 litrů vody. Byla zde vytvořena vyhlídka jištěná zábradlím, ze které uvidíte severní část hřebene Rychlebských hor, Žulovskou pahorkatinu a louky Šíravy.

K miskám se pojí i četné legendy. Pokud si prý žena, která touží po dítěti, sedne do jedné z misek, do roka otěhotní. Občerstvení si vezměte s sebou nebo se po cestě stavte v obci Černá Voda v restauraci U Zlatého lva.

Pravčická brána (České Švýcarsko) - Dominantní a odolná Pravčická brána

Jedním z nejznámějších útvarů českých skalních měst je areál Pravčické brány. Ta se stala symbolem Národního parku České Švýcarsko a je národní přírodní památkou. Nachází se nedaleko obce Hřensko a její rozměry jsou úctyhodné. Rozpětí oblouku je 26,5 metru a výška otvoru je 16 metrů.

Od místa vstupu do areálu se rozbíhají upravené stezky a schodiště na jednotlivé vyhlídky, odkud můžete pozorovat samotnou Pravčickou bránu nebo se kochat působivými pohledy do blízkého i vzdálenějšího okolí. V zimním období je otevírací doba omezená, od dubna je pak otevřeno denně. V areálu se nachází také výletní zámeček Sokolí hnízdo.

Lysá hora (Moravskoslezské Beskydy) - Obrovitá Lysá hora

Na nejvyšší vrchol Moravskoslezských Beskyd se můžete dostat pěšky, na kole nebo za dobrých sněhových podmínek na ni vyjet na běžkách. V zimě zde funguje jedno z největších lyžařských středisek v ČR, skiareál Horní Domky, a v provozu je také lanová dráha.

V létě je však mimo provoz. Nahoru vede i asfaltka z Papežova, dlouhá asi 9 kilometrů. Lysá hora leží mezi obcemi Krásná, Malenovice, Ostravice a Staré Hamry. Po cestě můžete navštívit skautský památník či obdivovat přírodní rezervaci Mazák se skalními útvary.

Samotnému vrcholu se přezdívá Gigula a najdete na něm meteorologickou stanici, restauraci a telekomunikační věž. Za pěkného počasí je z Lysé hory nádherný výhled na celé Beskydy a Malou Fatru, a někdy lze dokonce spatřit i Západní Tatry.

Při ideálních podmínkách pak můžete dohlédnout až na Jeseníky a také na Sněžku, která je vzdálená 200 kilometrů.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden