Můj čas na kafíčko

Za historií a památkami do Říma - Itálie

Věčné město, jak se mu říká, překypuje historickým bohatstvím, ze kterého vám budou až oči přecházet. Tady se dá být měsíc a nevyjdete z úžasu. Několikadenní výlet si proto dobře naplánujte, ať stihnete co nejvíc.   

Až vás přemůže touha spatřit Řím na vlastní oči, vyrazte tam, přímý let od nás trvá ani ne dvě hodiny. Bohatá historie kdysi nejmocnějšího města, kultura a památky vás zavedou do oblasti Lazio a provincie Roma, kde sídlí hlavní město Itálie.

A jestli vás toulky Římem unaví, jeďte k moři. V příměstském vláčku ze stanice metra Pyramide využijete standardní jízdenky, takže pokud máte Roma pass, cesta je zdarma.

Velkolepé Koloseum

Kdo navštíví Řím, určitě bude chtít spatřit největší amfiteátr na světě. Překvapí vás mohutná  stavba ve stylu kruhového půdorysu, kdysi určená pro gladiátorské zápasy a veřejná vystoupení.

A věříte tomu, že svému účelu sloužila pět set let? Zásahy přírody a opakovaná zemětřesení ji sice poznamenaly, ale úžasnou podobu si zachovala dodnes.

Fontána, co bere dech, a kaple velikánů

Jakmile Fontánu di Trevi spatříte, nejspíš se vám mírně podlomí kolena. Všude kolem jsou davy lidí a stejní obdivovatelé fontány, jako jste vy. Jediné, na co se se zatajeným dechem zmůžete, bude užaslý vzdech „wau“. Ano, tohle je div divů.

A nezapomeňte vhodit do fontány minci, prý pro štěstí, ať se sem do roka vrátíte. Jenže o kus dál, v Sixtinské kapli, vás napadne, že až tohle je div divů. Vmžiku je vám jasné, proč je kaple tak oceňovaná a navštěvovaná.

Stáváte se součástí milionů nadšenců, kteří skvostná díla velikánů malířského umění Botticelliho, Michelangela i Rosseliho zhlédli. Právě zde se konají tzv. „konkláve“, tedy volby papežů.

Kde je klid k zahálce

Typicky úzké dlážděné ulice, domy porostlé břečťanem, restaurace, obchody, kavárničky a četná zákoutí. To je Trastevere, čtvrť nacházející se na pravém břehu řeky Tibery, která kdysi byla městským přístavem. Tady můžete při šálku skvělé kávy nabrat síly před dalšími výšlapy.

Chcete si na chvíli odpočinout od paprsků slunce a najít přírodní stín? Vyrazte za poznáním do starobylého městečka Vitorchiano. Proslulo těžbou dekorativního kamene peperina a jeho zpracováním. Nadchne vás starověkou architekturou s domy, které ční přímo nad hlubokým srázem.

Vyčnívají nad krajinu a shlíží do okolí bohatého na listnaté lesy, kde se v nedotčené přírodě s průzračnými potoky krásně daří živočichům i rostlinstvu. Mimochodem z Vitorchiana pochází pískovcový blok, z něhož je vytesán střed podstavce Mariánského sloupu na pražském Staroměstském náměstí.

Země plná divů

Vatikán leží uprostřed Říma a čekají vás v něm četná překvapení. Jedním z nich je Svatopetrské náměstí. Nebudete vědět, na čem zde očima spočinout dřív – zda na řadě 284 travertinových dórských sloupů, nebo na některé ze 140 obřích soch světců.

Náměstí dominuje 25 metrů vysoký obelisk z doby císaře Kaliguly a lemuje je velkorysé podloubí, symbolizující otevřenou náruč církve. Nesmíte minout ani Sixtinskou kapli s freskami od Michelangela. Obrovská malba zdobící strop znázorňuje Poslední soud. Vatikánské zahrady vás nadchnou šťavnatě sytou zelení.

Komu velí papež?

Jiná chlouba Vatikánu čítá asi stovku mužů, kteří papeži zaručují svou věrnost a ochranu. Členem Švýcarské gardy se nemůže stát každý. Uchazeč musí být svobodný katolík do 30 let, od 174 cm výšky a švýcarské národnosti. Kdo gardu vidí, žasne, jak to mužům v pestrých uniformách sluší.

Teplota vzduchu: 28 °C, vody: 25 °C


7 dní letecky, bez stravy od 14 000 Kč

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden