Můj čas na kafíčko

Za lahodným mokem. Vinobraní

K babímu létu patří podzimní slavnosti vína - vinobraní. Za dobrým vínem nemusíte ani do Francie ani do Chile. Pěstování a zpracování hroznů rozvíjeli u nás na jižní Moravě už staří Římané a Karel IV. přece přivezl „chutnou révu z Burgund sem“. Máme pro vás skvělé tipy, kam za vínem můžete vyrazit....

Valtické vinobraní

Jedno a nejznámějších oslav vína ve Valticích na jižní Moravě, ve stylu 60. let. Probíhá tady brigádnické mistrovství světa ve sběru hroznů do kýblů. Soutěž o „největší plíce“, kdo nesaje nejvíc do koštýře. Následují návštěvy sklípků, ochutnávky místních odrůd i specialit. Škvarků a guláše jsou připraveny tisíce porcí, burčák teče proudem. Na pódiích se střídají krojované skupiny folklorních tanců, i moderní hudba.

Slavnosti vína trvají každý víkend až do října. 21.9. až 5.10. Vstupné: zdarma!

Drnholecké vinobraní

Hezké místo, poblíž Mikulova na jižní Moravě, kde se udržují tradice. Po otevření soukromých sklepů místních vinařů následuje dobový průvod, který jednotlivé sklepy obchází. Navečer přichází slavnostní Otevření hory, starý zvyk, při kterém se zpřístupňují vinice. Od svátku sv. Vavřince totiž nikdo nesmí po 19. hodině na vinici. Ve středověku se za porušení sekaly ruce. Když hrozny dozrají, je hora na příkaz vrchního vinaře otevřena a začne sběr hroznů. 21.9. Vstupné: 100,- Kč.

Žernosecké vinobraní

Odehrává se v unikátní maličké vinařské oblasti blízko Litoměřic. Tak vysoko na severu Čech mohou vznikat skvělá vína jen díky kombinaci jižních svahů nad hladinou Labe, teplému klimatu a mimořádné půdě. Víno se tady pěstuje už od 11. století. Také vinobraní má dlouhou tradici. V obci Velké Žernoseky můžete jít na průvod s loučemi v čele s žernoseckým Bakchusem, králem a královnou. Můžete dražit velké hrozny nebo být u ohňostroje u přívozu.

27.-28.9. Vstupné: 100,- Kč.

Mělnické vinobraní Vedle jarmarku, stánků s burčákem a lahodnými specialitami lze v ulicích centra Mělníku ve středních Čechách narazit na flašinetáře, sokolníka či pouliční umělce, připomínající dobu první republiky. Můžete navštívit mělnický zámek nebo si projít podzemí. Až si užijete tři hudební scény i ohňostroj, nezapomeňte si koupit lahvičku ve tvaru kalamáře s místní slavnou Ludmilou.

22.9, Vstupné na den 200,- Kč, na tři dny 250,- Kč. Senioři nad 70 zdarma!.

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden